Aktiviteter i Hoverdal Plantage

Vandreruter

Sørup vandrerute i Hoverdal plantage

Den 3,4 km lange rute er afmærket og tager dig gennem dig igennem de mange forskellige naturtyper i Hoverdal Plantage. Her kan ses både hede, eng, søer, løvskov, granskov og gamle østrigske fyr.

Læs mere om vandreruten og find vej på udinaturen.dk

Københavnerstien

Historisk spor på 2,3 km igennem skoven etableret i slutningen af 2. verdenskrig. Sporet er markeret i hver ende, men ikke undervejs. Kig langt fremad, så er det nemt at følge sporet.

Her gik og cyklede de unge arbejdsledige, der var sendt i beskæftigelse i "Hoverdallejren", ud til deres opgaver i Hoverdal Plantage. De 18-25 årige plantede træer og skovede træ til fyring og lignende. Rundt om hele Hoverdal Plantage gravede de unge en skelgrøft, der skulle synliggøre skellet imellem statsejede og private arealer.

Læs mere og find vej på udinaturen.dk

Gul Vandrerute i Hoverdal

En varieret 4,2 km lang afmærket vandrerute der leder dig gennem skov og over hedeareal. Ruten går blandt andet forbi "Præstens Have" (læs mere under ’Seværdigheder’).

Dele af ruten kan være lidt fugtig, og turen er generelt ikke egnet til barnevogn.

Læs mere om ruten på udinaturen.dk

Løberute

I den østlige del af Hoverdal Plantage finder du en 10 kilometer lang løberute. Ruten er markeret med røde piktogrammer og røde pletter på træerne. Desuden er ruten forsynet med kilometermarkeringer, så du kan følge med i, hvor langt du er kommet på din tur.

Undervejs møder løberuten "Københavnerstien", en vandrerute, der skærer igennem bevoksningerne i skoven. Her kan turen afkortes, hvis det ønskes. Underlaget er mere varieret på "Københavnerstien end på løberuten, der primært er på grusvej.

Læs mere og find vej på udinaturen.dk

Multisti i Hoverdal

Multistien er en 3,2 km lang natursti, hvor du undervejs kommer forbi 12 nummererede pæle. Numrene refererer til de spørgsmål, som du kan downloade fra Naturstyrelsens hjemmeside, inden du tager ud. Det vil sige, at du udover blot en gå- eller løbetur i plantagen kan få en anden oplevelse og måske blive klogere på det, du møder undervejs.

Når du følger ruten, kommer du igennem forskellige landskabstyper, både hede, sø og skov.

Der er opsat redskaber ved posterne, som lægger op til fysiske udfoldelser, og det vekslende terræn giver mulighed for at få ekstra sved på panden.

Læs mere om multistien

Shelter ved Ejstrup Bæk. Foto: Lars Gundersen

Overnatning

Der er to lejrpladser i Hoverdal Plantage:

Shelterplads

I den sydlige del af Hoverdal Plantage ligger en hyggelig lejrplads med shelter. Pladsen er bygget af lokale borgere, der virkelig har lagt sjæl i arbejdet. For eksempel er der fra pladsen udsigt til en lille sø, ligesom der er muldtoilet, bålplads og borde og bænke.

Det er ikke nødvendigt at booke lejrpladsen på forhånd.

Læs mere og book shelterpladsen på book.naturstyrelsen.dk

Sørup Lejrplads

Lejrpladsen ligger på et græsareal mellem Sørup Sø og den offentlige grusvej fra Tim til Hover. Der er bålplads, og drikkevand kan hentes ved Søruphus ca. en km nord for lejrpladsen. Desuden er der en sansesti i nærheden. Lejrpladsen skal bookes i forvejen.

Læs mere og book lejrpladsen på book.naturstyrelsen.dk

Book en skov

I Hoverdal Plantage er der mulighed for at ”booke en skov” til aktiviteter, som på en eller anden måde påvirker andre skovgæsters oplevelse af naturen, skovens dyr og planter eller skovdriften. Det gælder f.eks. aktiviteter, som kræver afmærkning eller støjer.

Book på Book i naturen

Cykling

Det er tilladt at cykle både på almindelig cykel og på mountainbike på stierne i Hoverdal Plantage – dog ikke på vandrerutestierne.

Planlæg din cykeltur på udinaturen.dk

Ridning

Der er ingen afmærkede ridestier i Hoverdal Plantage, men du må gerne ride på vejene i plantagen. Dog skal du enten bevæge dig midt på vejen eller i rabatten.

Se på stjerner

Sørup Sø i Hoverdal Plantage er et godt sted at observere stjernehimlen uden forstyrrelse fra kunstigt lys.

Der kan observeres fra parkeringspladsen ved Sørup Sø, eller man kan bevæge sig mod vest ad skovvejen ud til hedeområdet. Ligeledes er der fine forhold ved selve Sørup Sø nordvest for parkeringspladsen. Samtidig kan mørket og stilheden nydes.

Gå tur med hunden

Hunde i snor er velkomne i Hoverdal Plantage. Der er ingen hundeskov i området. Nærmeste hundeskov ligger ved Femhøjsande nær Ringkøbing.

Læs mere og find hundeskovene på udinaturen.dk

Hoverdal Plantage. Foto: Lars Gundersen

Bålplads

Der er bålpladser ved de to lejrpladser i Hoverdal Plantage. Læs mere ovenfor.

Svampeture

Hoverdal Plantage har en varieret svampeflora. De vigtigste er kantareller og tragtkantareller, men på en god dag kan du også putte rørhatte som eksempelvis Karl Johan-svampe i kurven.

Allerede i juni kan man visse år finde kantareller, men som regel kommer de først i juli-august. Normalt er august en god måned at samle rørhatte i. Sidst i september er det tiden at samle pigsvampe. Fra oktober og til frosten ødelægger dem, kan man i gamle gran- og løvtræsbevoksninger finde tragtkantareller.

Naturstyrelsen Vestjylland arrangerer ofte svampeture i Hoverdal Plantage. På turene fortæller en naturvejleder om svampene og giver gode tips til, hvor svampene vokser. Når turen er overstået, kan du – for en sikkerheds skyld – få tjekket om dine fundne svampe er spiselige.

Datoerne for svampeturene varierer, men du kan holde dig opdateret på Naturelsens hjemmeside.

Læs mere om svampe

Hoverdal Plantage. Foto: Lars Gundersen