Aktiviteter i Jels Skovene

Sejlads og fiskeri

Både Nedersø og Midtsø kan bruges til at sejle og fiske. Fiskeriet i Nedersø og Midtsø er udlejet til Jels Fiskeriforening. Fiskekort kan blandt andet købes på turistbureauet, Møllegade 5 i Jels, og på Jels Voldsted. Søerne har et meget rigt fiskeliv med gedder i metermål (der er fanget gedder på op til 15 kg) og aborrer i pæne størrelser. Fiskebestanden domineres dog af skaller og brasen, men der er også mulighed for at få sandart, ål, bækørred og karpe på krogen.

Af hensyn til fuglelivet er det ikke tilladt at sejle og fiske i Oversø.

På Jels Voldsted kan man leje både kanoer og robåde både for en time, fire timer eller en hel dag. Stedet har også redningsveste.

Se mere her 

Se mere om fiskeri i Jels her

Badning

I 2014 står det nybyggede Jels Søbad færdig. Søbadet har i 70 år været samlingspunkt for de rekreative aktiviteter ved Jels Søerne, men det var langsomt forfaldet. Derfor kommer der nu et nyt, arkitekttegnet byggeri, som foruden badefaciliteter har mødelokaler til foreninger, træningsrum, værksted til cykler og både samt renseplads for lystfiskere. Selve søbadet består af en cirkelformet badebro med et børneområde, et område til rolig svømning samt et område til udspringere. Om vinteren kan søbadet anvendes af vinterbadere, og i de vintre, hvor kulden virkelig bider sig fast, kan søbadet også bruges som skøjtebane. I nærheden af søbadet er der en mindre fiskeplads fortrinsvist til børn og en beachvolleybane. 

Jels Voldsted

På Jels Voldsted er der en café, der ligger smukt med udsigt over Midtsø. Den har åben tirsdag og torsdag fra 10.00 - 14.30\u2028og søndag fra 11.00 - 16.00. Ved selskaber er cafeen lukket – det kan man orientere sig om på hjemmesiden. Ud over de faste åbningstider bliver afholdt forskellige arrangementer i caféen og skoven – blandt andet skovens dag, pinse-morgen, Sankts Hans og et væld af andre arrangementer.

Se mere her 

Ved Jels Voldsted er der også en naturlegeplads og et informationscenter, hvor man kan blive klogere på de mange muligheder, området byder på.

På Jels Voldsted kan man også låne klatregrej, fiskestænger, orienteringsgrej og så videre til at komme ud at udforske skoven.

Se mere her 

Orion Planetarium

Lige ved Nedersø ligger Orion Planetarium. Planetariet er et videnscenter, der i over 20 år har formidlet naturvidenskabelig viden til borgere, skoleelever og turister.

Her kan man blandt andet  opleve universet og stjernehimlen til en planetarieforestillling eller lave eksperimenter og blive klogere i Teknoteket, der findes i planetariets foyer.

Ved planetariet og langs Nedersø ligger Planetstien, hvor der er lavet en model af solsystemet. Her kan man opleve planeternes indbyrdes placering. "Solen" findes ved Planetariet, og

"solsystemet" strækker sig op langs søen.

Se mere på orionplanetarium.dk

Jels Vikingespil

Siden 1977 er der hvert år i juli måned blevet opført vikingespil på friluftsscenen i Jels. En stab af professionelle står for opsætningen, mens der er amatørskuespillere på scenen.

  en storslået oplevelse med amfiteater og vikingeskibe, der lægger til nede på Nedersø.

Et helt område ved søen er indrettet til forestillingen. Her ligger blandt andet også ’Valhal’, hvor der er sang og bægerklang efter forestillingen.

Se mere på www.jelsvikingespil.dk.

Vandreture

Der er afmærket tre vandreture - omkring Midtsø, i Barsbøl Skov og i Klaskeroj Skov. Turene kan gøres længere ved at tage afstikkere ud fra de afmærkede ruter ved nogle af de tværgående veje.

 

Midtsø-turen (gul rute – cirka 3,2 km)

Turen går rundt rundt om Midtsø og kan startes fra P1 eller P2. Fra P1 går turen ad Søstien langs Midtsø. I den sydlige ende af søen passerer man "Heksebroen" (4) med udsigt over Nedereng og Jels Nedersø. I Jels Nederskov findes et område, der er udlagt til urørt skov. Det betyder, at skoven er taget ud af drift og får lov at udvikle sig på sine egne betingelser. For eksempel får træerne lov at stå til de falder af sig selv, og de væltede og døde træer giver gode levemuligheder for mange planter og dyr. De eneste indgreb, der er foretaget i området siden midten af 1990’erne, er at friholde stien og fjerne træer, der er til fare for skovens gæster.

Længere mod nord, på den modsatte side af Koldingvej, ligger "Jægerhytten" (6). Huset blev opført i 1913 som tysk jagthytte. Den sidste del af turen, nord for Midtsø, går gennem privatejet skov. Her må man kun færdes på veje og stier.

 

Barsbøl-turen (blå rute – cirka 3,5 km)

Ved P1 går man ad skovspor og stier med fin udsigt over Barsbøl eng, hvor Oversø gemmer sig bag pilebuske og sivskov. I pilekrattet yngler nattergale, hvis triller kan høres næsten døgnet rundt i maj-juni. Læg også mærke til den trestammede eg. Egen væltede for mange år siden, men tre af træets grene er fortsat med at vokse og er blevet til stammer.

Videre ad Jomfrustien passerer man spejderhytten "Myretuen" og drejer kort efter til højre ad Søndervej forbi Barsbølhus ned til Søstien, som følges tilbage til udgangspunktet.

 

Klaskeroj-turen (gul rute – cirka 2,5 km)

Navnet Klaskeroj henviser til den meget fugtige og klæbrige jordbund, der findes i skoven. Turen starter ved P3 og går nordpå forbi gården Johanneshvile, som er opført i 1790. Den har været i samme slægts eje indtil 1989, hvor staten købte gården. I dag er den indrettet til skovfogedbolig. Næsten fremme ved gården drejer du til venstre ad en gammel nedlagt kommunevej. Hvis du vil se nærmere på "Jægerhytten" (6), kan du dreje til højre cirka 200 meter, før du er tilbage ved P3. Her kan du komme frem til hytten via skovspor og idylliske stier.

Desuden har Dansk Vandrelaug en fjernvandrevej, som passerer området omkring Jels Søerne. For yderligere oplysninger henvises til det lokale turistbureau:

VisitVejen Turistinformation

Sdr. Tingevej 10, 6630 Rødding,

Tlf. 73 84 85 20 eller mail Obfuscated Email

visitvejen.dk

Overnatning/bålpladser

Jels Sø Camping ligger lige ved søbadet og har 65 pladser. I landsbyen Jels lige ved siden af er der flere spisesteder, bager og andre indkøbsmuligheder. På pladsen udlejes også hytter, og man skal altid bestille plads på Jels Sø Camping.

jelscamping.dk

I den nordlige ende af Barsbøl Skov er der en primitiv overnatningsplads, som frit kan benyttes. Her er der bygget et sovested i træ, som er overdækket og hævet fra jorden. Desuden er der bålplads. Derudover er der flere bålpladser i nærheden af Midtsø og Nedersø (se kortet).

Store Barsbøl, der ligger ved Barsbøl Skov og med kun 200 meter til Nedersø, udlejer fem feriehuse.

storebarsbol.dk