Kelstrup Plantage

Kelstrup Plantage ligger få km nord for Kruså på begge sider af Gejl Å. En gåtur i Kelstrup Plantage byder ud over den varierede skov på stejle skrænter, dybe slugter, flade sletter og spor efter en gletsjerport – alt sammen skabt af indlandsisen. At plantagen huser Danmarks flotteste randmorænebakker er ikke helt forkert.

Find vej

Parkering

Der findes p-pladser på Aabenraavej samt omtrent midt i skoven på Stokkebrovej.

Se p-pladser i skoven på Google Maps

Offentlig transport:

Du kan tage bus til Holbøl, som ligger ca. 1,6 km fra Kelstrup Plantage.

Planlæg din rejse på rejseplanen.dk

Praktisk

Oplevelser ved Kelstrup Plantage

1. Velkommen til Kelstrup Plantage

Kelstrup Plantage ligger nord for Kruså på begge sider af Gejl Å. Her er der både skov, stejle skrænter, dybe slugter, flade sletter og spor efter en gletsjerport - alt sammen skabt af indlandsisen.

Skoven er under omdannelse fra typisk plantage til skov vekslende med lysåbne arealer. Bøg, eg og rødgran er bærende træarter. Langs Gejl Å, ved Det Ultimative Punkt, findes et genskabt lysåbent areal, som i dag holdes lysåbent ved slåning med maskiner.

De gamle bevoksninger af ædelgran, skovfyr og bøg er gode ynglesteder for mange hulrugende fugle fx sortspætte, natugle og stor hornugle.

Søndermosen i den nordøstlige del af skoven er på 50 hektar, hvoraf Naturstyrelsens 12 hektar henligger som urørt skov.

2. Ladegården - Kelstrup Naturskole

Kelstrup var en lille landsby, der bestod af fire gårde. I 1652 blev gårdene nedlagt, og der blev bygget en ladegård på stedet.

Ved den Ahlefeldtske konkurs i 1725 blev Kelstrupgård først købt af overinspektør N. Paulsen, der kort tid efter videresolgte til hertug Christian August I af Augustenborg. I 1852 blev Kelstrup, sammen med de øvrige augustenborgske og gråstenske besiddelser, overtaget af den danske stat.

Siden 2012 har Kelstrup Naturskole været tilknyttet gården. Naturskolen betjener først og fremmest Folkeskolerne i Aabenraa Kommune. Derudover tilbydes aktiviteter, undervisning og events i naturen og også institutioner, organisationer og private er velkomne. I naturskolens have er der forskellige aktiviteter og faciliteter, som private gæster gerne må benytte uden for skolens åbningstid.

3. Tuegravene

I den sydlige del af skoven findes en gravplads med 56 tuegrave.

Tuegrave var en almindelig begravelsesform i den sidste del af bronzealderen og begyndelsen af jernalderen ca. 500-300 f. Kr. Ligbrænding var på denne tid gravskik. Efter liget var blevet brændt, blev stumperene af de brændte knogler lagt i en urne sammen med metaldelene fra den afdødes personlige udstyr, som lå tilbage efter ligbålet. Af jorden herfra eller af sten byggede man en tue over graven, kun 0,5-1 meter høj og oftest 4-7 meter i tværmål.

4. Diversitetsstien

Diversitetsstien

Diversitetsstien ligger nord for Kelstrup Naturskole og rummer både skov, eng og søer. Stien fra naturskolen og tilbage er på 1,3 km., hvoraf ca. 800 meter af stien er indhegnet.

Turen rundt i skoven giver hele familien oplevelser med forskellige naturtyper. Hvis du støder på nisser, trolde eller udstoppede dyr, er det alt sammen med henblik på formiling af et tema.

På vej til Diversitetsstien fra naturskolens p-plads kommer du forbi Grejdepotet, hvor du kan låne udstyr til at gå på opdagelse i f.eks. søen, skovbunden eller på engen. Husk at aflevere grejet igen efter endt brug.

Naturskolens have

I Naturskolens have er der forskellige aktiviteter og faciliteter, som du gerne må benytte uden for skolens åbningstid. Her kan du hilse på hønsene og se bierne arbejde, lave bålmad og nyde frokosten i ly for vind og vejr. I perioder kan der også være aktiviteter arrangeret af forskellige frivillige foreninger med tilknytning til naturskolen.

Orienteringsløb for alle

Find vej er et tilbud til alle om en sjov og spændende tur i det fri, hvor man finder poster i skoven, parken eller byen ud fra et kort. Kan du finde vej i Kelstrup Plantage? Print kortet - og så af sted.

Du bestemmer selv tempoet. 'Find vej i Danmark' er for alle: hurtigløbere, stavgængere, skoleklasser og familier med klapvogn. Find lignende tilbud mange andre steder i Danmark på www.findveji.dk

5. MTB-spor

MTB-sporet i Kelstrup Plantage byder på tekniske udfordringer, flot natur og steder hvor pulsen kommer op.

Sporets arkitektur er fra starten lavet med en maksimal udnyttelse af topografien efter en opskrift, hvor MTB-kørerne efter hårdt arbejde op ad bakker, straks belønnes med en tilsvarende nedkørsel. Designet giver et godt flow, som tillader en god hastighed for den øvede MTB-kører og er overkommeligt at køre for den uøvede.

Sporet er på det gennemgående blå spor 6,7 km og tælles de røde og lidt svære sløjfer med, er der i alt ca. 8,5 km spor til rådighed.

Start fra parkeringspladsen på Stokkebrovej.

Læs mere på: https://www.facebook.com/groups/GraenseegnensMTB