Køer og heste holder lysningerne åbne
Flere steder i Kirkendrup Skov er der åbne områder, hvor køer eller heste græsser. De åbne arealer er vigtige levesteder for mange planter og dyr, der er afhængige af, at græs og urter holdes nede. Med tiden vil arealerne udvikle sig til den type landskab, der kaldes overdrev. Her trives mange arter af planter og dyr – også sjældne arter, som man ikke finder andre steder.
Mange steder i skoven er der adgang gennem indhegningerne. Husk altid at holde god afstand til dyrene – gerne mindst 25 meter. Husk også, at du aldrig må gå mellem ko og kalv.
Masser af liv i Næsby Mose
Den nordlige ende af Næsby Mose afgræsses af kreaturer og får. Derved kan de urter, som kræver lys og lav vegetation, klare sig uden at blive kvalt i højt græs og andre urter. Skov- og engområderne summer af aktivitet med bier, biller, myg og guldsmede.
I skoven kan du finde frøer, edderkopper, snegle og orme. I vandløbet og småsøerne lever fisk, salamandere og vandkalve. Og i forsommeren og foråret yngler masser af fugle her, bl.a. nattergalen.
Læs mere om Guldsmeden i Naturstyrelsens artsleksikon
Pungmejsen væver sin rede i mosen
Den ret sjældne pungmejse er en anden ynglefugl i Næsby Mose. Fuglen er på størrelse med en blåmejse, men det er dens redebygning, som gør den til en ener. Reden nærmest væves af frøuld fra pil, dunhammer, hår og plantefibre. Når hunnen har valgt sin rede, slutter hannen bygningsværket af med foring og indgangstunnel. Den færdige rede ligner en gammeldags snørepung og har givet arten dens navn. Pungmejsen er blevet en dansk ynglefugl inden for de seneste 50 år.
Læs mere om Pungmejsen på www.fugleognatur.dk
Vandriksen hyler ved Broby Sø
Den sky vandrikse ses sjældent. Men har man én gang hørt dens særprægede stemme, glemmer man det ikke igen. Fuglen hyler som en gris og kan høres flere hundrede meter væk. Vandriksen er i familie med blishøne og grønbenet rørhøne og holder til blandt rørene i Broby Sø.
Læs mere om Vandriksen på www.fugleognatur.dk