Praktisk - Klitplantagerne i Sydthy

Få et overblik over løbe-, vandre- og cykelruter på udinaturen.dk

Begrænset adgang

Du har stort set frit slag året rundt til at besøge Lodbjerg og Hvidbjerg klitplantager, som samlet kaldes ’Klitplantagerne i Sydthy’. Dog er der i fuglenes yngletid fra 1. april til 15. juli adgang forbudt på den del af Lyngby Hede, som ligger øst for Redningsvejen. Færdsel på Redningsvejen er kun tilladt for gående – ikke for cyklister og ryttere.

Toiletter

Der er offentlige toiletter  ved kirken og ved fyret i Lodbjerg Klitplantage samt ved parkeringspladsen ved stranden i Lyngby.

Løbe- og cykelruter

Uanset om du kommer på to hjul eller til fods, er der rig mulighed for at få dine ønsker om bevægelse og naturoplevelser opfyldt i disse to sydthy’ske klitplantager. 10 afmærkede vandreruter foruden de lange, gennemgående Vestkyst- og Nordsøstier. Panoramarute 410, en rundtur på 43 km passerer gennem Lodbjerg Plantage

Riderute

En riderute er etableret i Nationalpark Thy, så ryttere og heste kan følges ad gennem hele nationalparken. Den begynder i Lodbjerg Klitplantage og slutter ved Sårup i Tved Klitplantage syd for Hanstholm. Undervejs på den lange rute er der pausefolde, så hestene kan komme på fold, og rytterne tage en pause eller overnatte i shelter.

Læs mere om rideruten i Thy på riderutenthy.dk

 

Læs regler for ridning

Overnatning

Du kan overnatte på klitplantagernes primitive overnatningssteder, hvis du kommer til fods, på cykel eller til hest. Der er én i Lodbjerg Klitplantage og én i Hvidbjerg Klitplantage. Desuden kan du overnatte i det tidligere redningshus i Lyngby.

For handicappede

En af de afmærkede vandreruter i Hvidbjerg Klitplantage (tur nr. 7) er anlagt, så den egner sig for både kørestolsbrugere og gangbesværede. Derudover er der mange skovveje, som er i så fin stand, at man det meste af året kan komme omkring på dem i kørestol. Inden for Nationalparkens grænser er belægningen på hele Vestkystrutens cykelstier lavet, så den også er egnet til kørestolsbrugere.

Hunde

Hunde i snor er velkomne. Nærmeste hundeskov er Rønhede Plantage ved Bedsted og hundeskoven ved Faddersbøl.

Find vej

Med bil

Du kan komme til Klitplantagerne i Sydthy ad flere veje, hvis du er i bil, på cykel eller gående. Kom sydfra ad landevej 181 fra Thyborøn og tag færgen til Agger, hvorfra du fortsætter nord på ad Lodbjergvej. Du kan også komme ad landevej 11 over Thyholm, gennem Hurup og Vestervig. Og du kan komme øst fra over Limfjordsøen Mors eller fra nord gennem Nationalpark Thy.

Parkering

Der er gode parkeringsforhold i og omkring de to klitplantager i Sydthy. Der er fem p-pladser i Lodbjerg Klitplantage og fire i Hvidbjerg Klitplantage.

Offentlig transport

Kører du ikke i bil, kan du tage bus nr. 318 fra Thisted og stå af i Svankjær lige ved Hvidbjerg Klitplantage, eller du kan tage tog til Hurup og derfra tage bus nr. 321 til Agger og gå derfra de få km nord på til Lodbjerg Klitplantage.

Planlæg din rejse på rejseplanen.dk