5. Hospitalsbunkeren
Ved Rom Flyveplads ligger en hospitalsbunker fra 2. Verdenskrig. Bunkeren blev bygget af danske entreprenører for den tyske værnemagt, og med sine 21 rum og et grundareal på 22,2 x 12,8 meter er bunkeren flyvepladsens største. Entreprenørerne brugte 1515 m3 beton til opførelsen. I omfang svarer det til 1.500.000 liter mælk.
Hospitalet stod færdig i 1943, og planen var, at det skulle bruges i forbindelse med egentlige kamphandlinger. Af samme grund kom det aldrig i brug.
Man kan få et indtryk af bunkeren udefra.
6. Bunkers
Området omkring Rom Flyveplads er fyldt med bunkers og andre former for tyske forsvarsværker fra 2. Verdenskrig.
7. Rishøje
I den vestlige del af Klosterheden ligger Rishøje, der er en større samling af høje, beliggende i granbevoksningen omkring Rishøje Brandlinje. I umiddelbar tilknytning til højene ligger en naturlejrplads.
Læs mere om reservering af lejrpladsen
8. Anglands Høj
Den enlige bronzealderhøj, Anglandshøj, i Klosterhedens sydøstlige hjørne bliver ifølge sagnene sat i forbindelse med Rammedige, et fredet forsvarsanlæg, formentlig fra jernalderen, der ligger 12 km syd for Lemvig.
Ifølge folkloren skulle en engelsk styrke have angrebet de danske stammer i Vestjylland. De to styrker bragede sammen ved Rammedige, hvor englænderne tilføjede danskerne alvorlige tab. Danskerne flygtede, men englænderne fulgte efter. Ved Anglands Mose øst for Anglands Høj stod de to styrker igen foran hinanden. Men krigslykken var vendt for englænderne. Danskerne tildelte dem et sviende nederlag, hvor alle engelske tropper blev udslettet. Skoven og markerne øst for Anglands Høj udgør i dag resterne af mosen. Man siger, at de små jordforhøjninger i området er englændernes grave.
9. Kjærgaard Mølle
Ved Bredkær Bæk i det nordøstlige hjørne af Klosterheden Plantage ligger vandmøllen Kjærgaard Mølle. Møllen tilhørte frem til 1547 nonneklostret Stubber Kloster ved Stubbergård Sø (der ligger omkring 20 km sydøst for Struer), der ejede syv vandmøller i området. Senere overtog lokale bønder møllen, der var så vigtig for samfundet, at bønder kom helt fra Thyholm for at få malet deres korn.
I oktober 1977 stiftede Lemvig, Thyborøn-Harboøre og Struer kommuner samt Nr. Nissum Seminarium og det daværende Klosterheden Statsskovdistrikt en naturskole ved den gamle mølle.
Læs mere om Naturskolen Kjærgaardsmølle
10. Struer
Tæt ved Klosterheden ligger købstaden Struer. På verdensplan er Struer først og fremmest kendt for elektronikvirksomheden Bang & Olufsen, der siden 1925 har produceret eksklusivt hi-fi-udstyr til kunder verden over. Også mindre foretagender har placeret Struer på verdenskortet. For eksempel har Struer Kajak siden 1947 håndbygget trækajakker til toptunede elitekajakroere og ivrige motionister. To kajakroere fra Struer Kajakklub har vundet medaljer ved De Olympiske Lege – Frederik Kobberup vandt guld i enerkajak over 1.000 meter i 1948, mens Arne Høyer tog bronzen på 4x500 meter stafet ved 1960-legene i Rom. Begge roede i både bygget i Struer. Naturligvis. Fabrikken er åben for besøgende.
Ud over sport og hi-fi byder Struer på masser af kultur – ikke mindst på Struer Museum, der ligger i digterens Johannes Buchholtz’ gamle hjem i Søndergade. Tæt ved gågaden ligger byens havne. En gåtur på lystbådehavnen indbyder til en svalende is, mens industrihavnens beton og fabrikker emmer af arbejderkultur og nostalgi.
Læs mere om Bang & Olufsen på bang-olufsen.com
Læs mere om Struer Kajak på struerkajak.com
Læs mere om Struer på visitnordvestjylland.dk
11. Lemvig
Nordvest for Klosterheden Plantage ligger Lemvig med fødderne solidt placeret i Limfjordens vandkant. Byen ligger i en af istidens smeltevandsdale, som også kan ses inde i selve plantagen.
Lemvig kan føre sin historie tilbage år 1234, hvor den bliver nævnt i et brev til kongen. Godt 300 år senere – i 1545 – fik Lemvig købstadsprivilegier.
Læsere af tegnserien ”Livets gang i Lidenlund” vil måske kunne genkende Lemvig. Forfatteren af tegneserien – Henning Gantriis – har nemlig brugt Lemvig som inspiration til Lidenlund.
I Lemvig vil det være oplagt at besøge byens museum, der blandt andet arrangerer foredrag om Rom Flyveplads. Og når du alligevel er på museet, skal du ikke snyde dig for en tur på Planetstien
Stien er en gengivelse af solsystemet i størrelsesforholdet 1:1.000.000.000, hvor planeterne er skulpturer. Solen står i Vesterbjerg, og turen ud til Pluto er i fugleflugtslinje 7,4 kilometer, hvilket svarer til 7,4 milliarder kilometer ude i verdensrummet. Følger du den afmærkede rute, kommer du til at gå 12 kilometer.
Læs mere om Lemvig Museum på lemvigmuseum.dk
Læs mere om Planetstien på planetstien.dk
12. Krondyr
Ved daggry kommer dyrene glidende ud ad skovbrynet – det majestætiske kronvildt. Med godt 400 individer lægger Klosterheden jord til en af Danmarks største bestande af det flotte dyr. Året rundt – kan naturelskere se krondyrene vandre rundt i plantagen. Kronvildtet opleves flottest to gange om året. Dels om foråret – i april og maj – hvor varmen får vegetationen i plantagens åbne områder til at springe ud. Senere i september, hvor dyrene kommer i brunst. Specielt ved aftenstide kan man – som et af de få steder i landet – opleve en rigtig samlet brunst.
Fra toppen af Fladhøj kan du ofte se kronvildt på plantagens store hedeareal.
Pas på med at forstyrre krondyrene. Nyd dem på afstand – også for din egen skyld.
Et særligt træk ved Klosterheden er de gamle milesten langs den centrale vej gennem plantagen, der passende bærer navnet Gammel Landevej. Vejen er formentlig blevet bygget under krigene i 1600-tallet, hvor de blev brugt af svenske og tyske tropper. I perioden fra 1691 til 1697 blev den danske videnskabsmand Ole Rømer ansat til opmåle det danske vejnet. Ole Rømer, der også var kendt for at være den første, der målte lysets hastighed, opfandt en særlig opmålingsvogn, en såkaldt hodometer, og opsatte milepæle for hver kvarte mil, hvoraf flere er bevaret i plantagen.
Se evt. mere her: https://www.vejhistorie.dk/sten-langs-vore-veje/milesten-2