11. Skansen

Ved Storedal få hundrede meter øst for parkeringspladsen ligger et imponerende fredet fortidsminde, et forsvarsværk. Skansen, hedder fæstningsanlægget, der er 100 x 40 meter stort. Det er endnu lidt af et mysterie, hvornår anlægget er fra, og hvad det konkret blev brugt til. Men da det ligger strategisk lige der ved bugten, hvor vandet er dybest, og skibe derfor kan komme tæt på land, formoder man, at der må være tale om et fæstningsanlægs af en slags.
Før i tiden mente man, at Skansen stammede fra Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet, hvor beskrivelser fortæller, at der i området lå en skanse med to kanoner og et signalhus. Men anlægget virker lovlig stort til så beskedent et formål, forklarer Læsø Museums Årsskrift fra 2010.
Det er heller ikke sandsynligt, at det stammer fra Anden Verdenskrig, forklarer Årsskriftet videre. Tyskerne planlagde godt nok en kanonstilling ved Højsande med kanoner skulle kunne række helt over til den svenske kyst og dermed forhindre allierede skibe i at sejle gennem Kattegat. Men Højsande ligger et stykke øst for Storedal, og der er intet, der tyder på, at tyskerne også skulle have bygget ved Storedal.
Til gengæld kan den måde, som anlægget er anlagt på, tyde på, at det stammer helt tilbage fra før Englandskrigene. Fremspring mod sydøst og sydvest har vinklede former, som tyder på, at anlægget er fra en gang efter slutningen af 1500-tallet, da hældende skansevolde og vinklede former blev almindelige i Danmark.
Dengang var Danmark ofte i krig mod Sverige, og måske kan anlægget stamme fra stridigheder mod broderfolket. Der er flere muligheder. For eksempel mener man, at et par hundrede soldater var stationeret på Læsø under den to år lange Torstensson-krig fra 1643-45. I slutningen af 1650’erne skulle en gruppe svenskere efter sigende være gået i land på Læsø for at plyndre øen. Men om de også har anlagt et fæstningsanlæg for at kunne blive længe på øen, er ikke til at sige. I 1658 under forhandlinger mellem Sverige og Danmark – dem, der førte til Roskildefreden i 1658, forlangte svensken at få Læsø.
Men som alle ved, forblev Læsø dansk.