Aktiviteter på Livø

Guidede ture

Naturstyrelsen kan arrangere vandreture på øen med guide eller naturvejleder, der f.eks. kan fortælle om fjorden, nåleskoven, den gamle ege-hasselskov eller den åbne hede. Turlængden varierer fra 2-4 timer.

Vil I høre om øens historie, fortæller skipperen eller landmandens kone gerne om de første spor af mennesker på øen eller ”Blodgildet i Roskilde,” der også fik indflydelse på Livøs historie. På turen vil de bl.a. berette om den lille by, som tidligere fungerede som anstalt og hjem for såkaldt ”moralsk åndssvage.”

Det er også muligt at besøge øens eneste gård, Livø Avlsgård, hvor landmanden tager dig med i stalden og på markvandring og fortæller om driften af et økologisk landbrug i forhold til konventionelt landbrug.

Turene kan kombineres eller tilpasses jeres behov. For mere information kontakt Naturstyrelsen Himmerland tlf. 7254 3000 eller direkte 2066 9792.

Hvert år arrangeres et antal offentligt tilgængelige ture.

Læs nærmere i ”naturguiden” på roldskov.info

I kano omkring Livø. Foto: Naturstyrelsen

Friskfanget mad

På stranden kan du på lavt vand fiske efter fjordrejer, der kan spises rå eller koges over bål eller i medbragt feltkogegrej som et Trangia-sæt. Du kan også fange krabber og lave en krabbesuppe eller høste muslinger. Sidstnævnte skal dog stå i rent saltvand et døgn, inden man spiser dem. Man kan også gå på jagt efter forsteninger og skaller. Søpindsvin er der mange af.

Livø færgen. Foto: Peter Helles Eriksen

Vandretur i mørke

Når det bliver mørkt, kan man på egen hånd gå på jagt efter ”Nattens øjne”- en rute der kun er markeret med reflekser. Det kræver blot en kraftig lommelygte. Man starter ved avlsgården og finder det røde startskilt.

Det første ”øje” findes ved at lyse rundt på træerne. Når øjet er fundet, går man hen til det og søger efter det næste øje. Ruten ender, når man finder to lysende øjne på et træ. Her er der en god chance for at se nattens dyr, såsom rådyr eller dådyr. Så tag et siddeunderlag eller evt. en hængekøje med, og vent lige så stille.

Løvskov på Livø. Foto: Peter Helles Eriksen

Vandrerute

På Livø findes en vandrerute på 6,3 km, der er afmærket på kortet. 
Fra øens lille by føres man igennem forskellige naturtyper, f.eks. nåleskov, løvskov, eng, hede, mose. Man kommer også forbi hultræet eller troldetræet, som det ligeledes bliver kaldt.

Se vandrerute i folder

Jazzfestival

Hvert år i august afholdes der jazzfestival på øen.

Læs mere på livojazz.dk

Sommerhøjskole

Socialistisk Folkeoplysningsforbund arrangerer tre ugers sommerhøjskole, der er en blanding af højskoleferie og familieferie på Livø.

Læs mere på sfof.dk

Høstmarked på Livø. Foto: Naturstyrelsen

Høstmarked

Sidste weekend i august inviterer Naturstyrelsen i samarbejde med Økologisk Landsforening til høstmarked på Livø Avlsgård. Her er der diverse aktiviteter, udstillinger og smagsprøver på øens produkter. 
Man kan bl.a. smage på kornarter, lokal honning og bøffer fra gårdens Angus-besætning, og man kan købe friskkværnet mel med hjem. Alt er økologisk. 
Der vil være guidede ture, hvor der fortælles om landbruget og skoven. Det gamle savværk og rebslagningsmaskinen vil være i gang. Man kan også besøge det lille elværk.

Se mere på hostmarked.dk

Den økologisk skolegård

Livø Avlsgård er også tilknyttet Økologisk Landsforenings ordning ”Økologiske skolegårde.” hvilket giver skoleklasser mulighed for at besøge gården og få vejledning, indblik og praktiske opgaver vedrørende økologisk landbrug.

Spættet sæl. Foto:  Marcel Burkhard, Wiki Commons

Sælsafari

Fra både Rønbjerg Havn og Fur arrangeres ”sælsafari” til farvandet ved Livø. Hvis man har medbragt kano eller kajak, kan man sejle en tur rundt om øen og måske opleve, at sælerne følger nysgerrigt med. Det er en god idé at medbringe kikkert.