Margueritruten - Sjælland og Hovedstaden

Foto: Colourbox

Kysten og kongerne

Ad Margueritruten fra Storebæltsbroen følger man kysten sydpå mod Skælskør med den fine Kobæk Strand og videre til den lille fiskerihavn i Bisserup på Sjællands sydkyst, inden man drejer ind mod Sjællands hjerte og rammer Thystrup Bavelse. Her er dramatisk natur på den rolige måde med et istidslandskab, gammel skov, søer og bakker og Susåen, Sjællands største å. Med søer og moser og vandløb pakket ind i enge og skove har fugle og dyr gode livsvilkår. Derfor kan man møde både fiskeørn, tårnfalk, hvepsevåge og rød og sort glente her.

Overdrev og sommerfugle

Nordover kører man ind i Geopark Odsherred og når Bjergene i Odsherred. Her er nogle af de smukkeste overdrev i Danmark. Og fra Vejrhøj kan se ud over både Sejrøbugten og Lammefjorden. Det er nok ikke udsigten men i stedet den store variation på overdrevet, der tiltrækker sommerfuglene – for de holder til her: okkergul randøje, guldhale, admiral, nældens takvinge, dagpåfugleøje, almindelig blåfugl.

Sund skov og gamle træer og en fjord midtimellem

På Margueritruten mod Holbæk er Grevinge Skov. Hvis man kan tale om en almindelig dansk løvskov i kuperet terræn, må det være Grevinge Skov: Her er sunde bestande af de fleste af skovens dyr, et rigt fugleliv – og fred og ro. Og på den anden side af fjorden kan man se nogle af Danmarks ældste træer i Nordskoven ved Jægerspris; Kongeegen, der stadig lever, og Storkeegen og Snoegen, der er gået ud, men som nu står som smukke skulpturer.

Kongernes Nordsjælland

Videre løber Margueritruten nord om landets største sø Arresø, hvor Arrenæs stikker ud i vandet. Her er enge og overdrev og en særlig fuglebeskyttelse, så man kan nyde rørdrummens pauke og nattergalens sang i rørskoven. Her er også bævere. Arresø er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som strækker sig i store arealer tværs over Nordsjælland.

Rekreative skove med masser af mennesker

Fra Hillerød mod Øresund og København begynder aktiviteter at fylde mere i skovene. Store Dyrehave med vejsystem anlagt i stjerneform helt tilbage i 1600-tallet er UNESCO Verdensarv, og lige siden har mennesker elsket at bruge skoven. I dag er der blandt andet mountainbikespor og mange vandreruter.

Nord for Hillerød kan man tage en afstikker til Gribskov, der er Danmarks største gamle skov. Gribskov har mængder af fortidslevn og kulturelle mindesmærker som jættestuer og spor efter forsvundne landsbyer. Skoven har også Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr. Margueritruten kører ad Strandvejen fra Helsingør til København og kommer på vejen til Dyrehaven, eller Jægersborg Dyrehave, som den faktisk hedder. Dyrehaven er landets mest besøgte naturområde med flere end syv millioner årligt. De kommer blandt andet for at se Dyrehavens 2.000 stykker hjortevildt.

Natur i hovedstaden

Selvom København er fyldt med mennesker, er der mulighed for at komme ud i naturen. I Kongelunden i den sydlige ende af Amager kan man føle sig langt væk fra byen, se på fugle og blomster og plukke naturens spiser med hjem. Det samme gælder for Kalvebod Fælled, der kun har eksisteret siden 1940’erne, hvor området blev inddæmmet til stor glæde for fuglene, som straks flyttede ind. I dag er også ornitologerne kommet til, fordi fælleden ligger på trækruten mellem det sydlige Europa og det nordlige Skandinavien.

Fiskeler er verdensarv

På vej til Sydsjælland må man med Margueritruten en tur til Stevns for at se den 17 km lange og 41 meter høje Stevns Klint. Klinten, der tydeligt viser et lag af fiskeler, er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er nemlig det bedste sted i verden at opleve spor fra for 66 millioner år siden, da en asteroide ramte Jorden og sagde farvel til halvdelen af alt liv på kloden, blandt andet dinosaurerne.

Læs mere om Margueritruten her