Aktiviteter i Mols Bjerge

På tur med telefonen

På Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside kan du læse alt om aktiviteter i nationalparken:

Aktiviteter på nationalparkmolsbjerge.dk

Vandreture

Mols Bjerges storhed og stigninger og særlige natur oplever man allerbedst til fods. Heldigvis er der fremragende vandremuligheder, hvad enten man bare vil slentre en kort tur eller ud på den virkelig strabadserende rute.
Vær opmærksom på, at de fleste veje i Mols Bjerge er grus, jord eller sand, og at mange af stierne er svært tilgængelige for kørestolsbrugere. Kun de større grusveje er egnede. Klapvogne kan også være et problem på de mindre og meget kuperede stier.

Der er afmærket mange ruter, og der er året rundt mulighed for at komme på vandring med naturvejledere med forskellige temaer og aktiviteter indlagt.

På Naturstyrelsens områder må man færdes på alle tider af døgnet, også uden for stierne, så længe man ikke skader beplantningen eller går ind i indhegnede områder. Man skal imidlertid være opmærksom på, at selve Nationalpark Mols Bjerge består af både private og offentlige områder. I de private områder må man ikke færdes uden for stier og veje, og man må kun være der mellem klokken 6 og solnedgang.

Naturstyrelsens ruter

Naturstyrelsens turforslag er afmærket med gule prikker og kan ses i vandretursfolderen.

Naturstyrelsen har også udarbejdet folderen 'Høje høje – dybe dale' med tre forslag, der skal give sved på panden. Her er en let, en mellemsvær og en krævende rute til de højeste toppe og de dybeste huller i Mols Bjerge.

Vandretursfolder for Mols Bjerge.

Molslaboratoriets ruter

Molslaboratoriet har flere forslag, som man kan finde i kasserne med foldere ved laboratoriet. Den Italienske Sti

Den klassiske vandrerute i Mols Bjerge er Den Italienske Sti, hvis navn formentlig kommer af, at de første turister mente, at landskabet mindede dem om Italien. Stien er omkring tre kilometer lang, og man kan enten begynde fra Molslaboratoriet eller fra p-pladsen ved Femmøller Efterskole.

Molsruten

Fjernvandrerute E1, der går gennem hele Europa, har en særlig afdeling, Molsruten, der er 80 km. En del af ruten går tæt på Mols Bjerge, men kommer ikke ind i dem.

Cykling

Det giver de fleste en god ansigtskulør at prøve kræfter med Mols Bjerge på cykel, men det kan anbefales, for man kan nå vidt omkring og samtidig få en fornemmelse af naturens storhed og variation.

Der er ikke afmærket cykelruter i Mols Bjerge, men man må cykle på egnede stier og veje døgnet rundt på Naturstyrelsens arealer. På private områder må man kun færdes mellem klokken 6 og solnedgang.

De fleste veje i Mols Bjerge er grus og sand, og det kræver gode dæk og en robust cykel. Husk at tage hensyn til andre gæster, særligt hvis du er på mountainbike.

Turistforeningen i Ebeltoft har forslag til cykelture og har også lokale cykelguider, som tager en med på tur.

Naturcenter Syddjurs arrangerer guidede mountainbike-ture i Mols Bjerge. Læs mere om Naturcenter Syddjurs under "Naturvejledning og naturformidling" nedenfor.

Læs turistforeningens forslag til cykelrute på ebeltoftturistforening.dk

Naturvejledning og naturformidling

Det er året rundt muligt at komme på tur med områdets mange dygtige naturvejledere og guider. Nogle er tilknyttet nationalparken, men de øvrige aktivitets- og naturformidlingscentre i Mols Bjerge har også naturvejledning og naturaktiviteter.
Turene dækker mange forskellige typer emner. Det kan f.eks. være insektlivet i Mols Bjerge, historien om helligkilderne, livet på stranden, stjerneture og ture, hvor man samler svampe og andet spiseligt.

Der er fire store centre med aktiviteter, som tager udgangspunkt i natur- og kulturhistorien i Mols Bjerge:

Øvre Strandkær

Øvre Strandkær er Naturstyrelsens besøgscenter i Mols Bjerge. Her er en udstilling om området, men besøgscentret arrangerer også ture og aktiviteter, der udgår herfra.

Se arrangementerne på nationalparkmolsbjerge.dk

Molslaboratoriet, Nedre Strandkær

Molslaboratoriet har tilknyttet flere naturvejledere, og de arrangerer mange aktiviteter. De offentlige ture er som regel gratis, men man kan også bestille privat naturvejledning på stedet mod betaling, lige som her er skoletjeneste.

Læs mere om Molslaboratoriets naturvejledning på naturhistoriskmuseum.dk

Karpenhøj Naturcenter

Karpenhøj ejes af Naturstyrelsen, men drives af en selvejende institution, som et natur- og friluftscenter med bl.a. kurser og naturuddannelser. Karpenhøj Naturcenter arrangerer i løbet af året mange ture og aktiviteter.

På Karpenhøj Naturcenter er der blandt andet en åben sansehave, en naturlegeplads/aktivitetsområde, mytologiske træskulpturer, toilet, udstilling og plads til at spise sin medbragte madpakke eller lave mad over bål.

Læs mere på karpenhoej.dgi.dk

Fitness i naturen

Mols Bjerge har ikke egentlige faciliteter til fitness i naturen, men det er muligt at dyrke udendørs fitness alligevel. Naturstyrelsen har udgivet en folder om, hvordan man f.eks. kan bruge naturen til at komme i form.

Den private virksomhed 'Aktiv i Naturen' arrangerer året rundt ture og aktiviteter i Mols Bjerge, hvor hovedvægten er på at komme i god form. Blandt mulighederne er udendørs crossfit, nordic walking, som er sportsversionen af stavgang, mountainbike og kajak.

Naturlegepladsen ved Karpenhøj giver også god mulighed for bevægelse for både store og små.

Ridning

Der er et stort net af ridestier i Mols Bjerge. De er ikke markeret, men de er som regel lette at se alligevel.

Ved p-pladserne ved Agri Bavnehøj og ved Øvre Strandkær er der plads til parkere en hestetrailer, og der er bomme at tøjre hesten ved, hvis man selv vil benytte sig af de opstillede borde og bænke til at tage et hvil. Der er også adgang til vand.

Man kan også ride på stranden. Det er tilladt fra 1. september til 31. maj på den ubevoksede strandbred, hvis der er adgang til den.

Se også rideruter i Mols Bjerge

Med hund

Man må gerne have hund med i Mols Bjerge, men den skal være i snor overalt. Der er ikke særlige hundeskove i området. Løse hunde bliver meldt til politiet.

På stranden kan hunden løbe løs mellem 1. oktober og 31. marts, hvis den er under ejerens kontrol.

Overnatning

Der er enkelte overnatningspladser i og i nærheden af Mols Bjerge.

Knebel Plantage tæt ved Poskær Stenhus er en lille lejrplads, hvor man må slå sit telt op i en lysning i plantagen. Her er ingen faciliteter, men der er multtoilet og drikkevand ved Porskærstenhus.

Der er en shelterplads ved Tremosegård og ved Strandkær Strand. Begge steder er der multtoilet og drikkevand.

Der er også pladser ved Lyngsbæk/Femmøller Strand, men de er fortrinsvis forbeholdt kajakroere.

En del private giver mulighed for privat overnatning i telt i nærheden af Mols Bjerge. Oversigten kan ses i bogen 'Overnatning i det fri', som kan købes mange steder.

Læs mere på friluftsrådets hjemmeside

 

Bålpladser

Der er bålplads og overdækket område ved Tremosegård, lige nord for landsbyen Toggerbo, midt i Mols Bjerge. Bålpladsen ligger godt beskyttet lavt i terrænet.

Der er også mulighed for at lave mad over bål på Karpenhøj Naturcenter. 
Læs mere om Karpenhøj Naturcenter under "naturvejledning og naturformidling" her på siden.

Badning

Mols Bjerge har hav til flere sider, og der er mange gode badestrande. Flere af dem er offentlige, men man må også gerne bade fra og opholde sig på private strande, så længe man er mindst 50 meter fra nærmeste beboelse. Ofte er det dog ikke tilladt at køre til de private strande i bil, men på cykel og til fods må man gerne færdes på de private veje.

Flere af strandene har toiletter, det gælder bl.a. stranden ved Femmøller/Lyngsbæk, som har blåt flag, Fuglsø Strand, Strandkær Strand og Bogens Strand.

Bogens Strand har særlige faciliteter til kørestolsbrugere.

Den del af Strandkær Strand, der ligger nærmest Møllebækken, benyttes ofte af nudister.

Undervandsaktivitetsbane

Den offentlige strand ved Fuglsø har Danmarks første undervandsaktivitetsbane. Den går ned til cirka fire meters dybde. Her kan man prøve kræfter med fysiske udfordringer eller snorkle langs naturstien og opleve naturen under vandet. Skilte på bunden fortæller mere om naturen.

Man kan udforske den selv, men der er også offentlige ture, hvor man kan låne snorkeludstyr og høre en naturvejleder fortælle mere om livet i havet.

Fiskeri

For foden af Mols Bjerge er der gode fiskemuligheder ved kysten. Afhængig af sæson er her bl.a. torsk, fladfisk, ørred og ålekvabber, og man ser også de tyklæbede multer komme helt tæt ind under land. De er først kommet til Danmark for nylig i takt med, at havet er blevet varmere. De er gode, store spisefisk, men svære at få på krogen. De spiser mest planter og er derfor ret uinteresserede i at jage noget, der ligner småfisk.

Voksne mellem 18 og 65 år skal have et fiskekort for at fiske i Danmark.

Læs mere om fisketegn på fisketegn.dk

Kajak

Kysten neden for Mols Bjerge er et dejligt sted at sejle i havkajak. Man ser rigtig højderne og den smukke kyst, der er meget varieret. Er man heldig, er der marsvin og sæler med på turen.

Syddjurs Kommune har sammen med Naturstyrelsen, Friluftsrådet og private lodsejere skabt en lang kajakrute, der går hele vejen rundt om kysten i Syddjurs. Der er flere primitive overnatningssteder undervejs, blandt andet ved Lyngsbæk Strand (Femmøller Strand) tæt ved Mols Bjerge.

Vær opmærksom på vind og vejr og husk sikkerhedsreglerne for færdsel til søs.

Læs mere om færdsel på havet

Paragliding

De stejle kystskrænter ved Fuglsø er søgte af paraglidere, der svæver på vinden, når den er stærk nok og i den rigtige retning. Det er et af områdets bedste steder at paraglide.

Læs mere om paragliding på dhpu.org

På ski

Mols Bjerge er et spændende og udfordrende område at stå på ski i om vinteren. Ebeltoft Skiklub plejer at køre omkring 30 kilometer spor op i Mols Bjerge, når der er sne til det. Bedste udgangspunkt er Agri Bavnehøj.

Rollespil

Den 2. lørdag i måneden samles rollespillere fra hele området og omdanner en del af Knebel Plantage til en fantasifuld middelalderverden befolket af både mennesker og overnaturlige væsner. Centrum er en by med store telte og en bålplads, hvor der er plads til at hvile sig mellem strabadserne.

Man kan godt få lov at deltage som gæst, for tiden koster det 50 kr., og ofte er her mange deltagere i varierende aldre, både børn, unge og voksne.

Læs mere om rollespillerne på legendernes-budbringere.dk