Danseplads i Salten Overgård Skov

Når pladsen i stuerne var for trang, måtte laden eller naturens store festplads tages i brug

Når pladsen i stuerne var for trang, måtte laden eller naturens store festplads tages i brug
Af Jan Kjærgaard

I 1929 udgav Knud Rasmussen sin bog »Festens gave«. En god titel, for festen er en gave, og hvor der samles mennesker, skal man også holde fester.
I gamle dage var pladsen indendørs mere trang, især hvis der skulle mange med til festen. Derfor blev høstfester også oftest holdt ude i laden, hvor pladsen var bedre, men skulle der virkelig være fest, kunne man også bare lægge festen udendørs.
Dans og musik
Således har alle landsbyer i Danmark nok haft deres dansepladser et sted i nabolaget, et sted, hvor fester kunne holdes med dans og musik, i hvert fald på den varme årstid.
For Salten Skov lå dansepladsen i Overgård Skov, nu en del af Høgdal. Stedet fremtræder bare som et stykke jævn pæn bøgeskov, men det var egnet og nærved. Jorden er veldrænet, og træerne står så spredt, at det har været muligt at spille og danse under bøgetræerne.
I den senere del af dansepladsens tid har man oven i købet haft et transportabelt dansegulv og et telt, der kunne rejses på stedet.
Lige øst for dansepladsen ligger en lavning i skovbunden, der engang har været en mose med et vandhul. Den var sådan set også en del af dansepladsen, men hvor festen om sommeren gik under bøgetræerne, så var mosen mere til vinterbrug. Det var byens skøjtebane, når vejret var til det, så også om vinteren var der en undskyldning for at gå en tur i skoven.
Der har givet været holdt mange fester med druk og dans her, men det efterlader stort set ingen spor. Der er ikke nogen opbygninger, og plantevæksten ser ud som alle andre steder i skoven.
Det eneste spor efter de mange fester i dag er navnet. Det kunne måske også være, at hvis man gennemgik området minutiøst, ville man finde enkelte mønter og andre ting, som folk har tabt i skovbunden, når de søgte lidt afsides med deres udkårne.
Der har været holdt fest, og der er nok ikke tvivl om, at der også er indgået mange forlovelser. Som svenskerne siger: »Midsommernatten er ikke lang, men den sætter mange vugger i gang«.
Dansepladsen i skoven mistede sin betydning, da man fik forsamlingshuset i byen.
Velstanden bredte sig, og der blev tyst i skoven, men jeg kan ikke lade være med at fantasere om alt det liv, der har været her, hver gang jeg kommer forbi.

FOTO: Torben Larsen
Det er mange år siden, at dansepladsen i Overgård Skov ved Høgdal har været i brug. Men her tager Jan Kjærgaard og Else Marie Nielsen fra Naturstyrelsen, Søhøjlandet sig en lille svingom.

Sådan finder du dansepladsen i Salten Overgård Skov
Fra det sydøstlige hjørne af Salten Skov følger man markvejen/skovvejen mod nord langs skovbrynet. Godt 100 meter oppe drejer man til venstre ind i skoven og kommer efter kort tid til en banke med gamle bøge og er der.
Vil man have en bedre og længere skovtur, kan man med fordel køre op mod Høgdal og parkere i skovbrynet i modsatte ende af skoven. Herfra kan man så tage en god spadseretur rundt i skoven og måske en smut ned til Høgdal.

Gps-koordinater: 56.10182N  9.60971Ø