Hulvejen til Snabe Igelsø

Hulvejen må være brugt til transport af is. Førhen havde de store gårde en iskælder

Af Jan Kjærgaard

Snabe Igelsø Foto: Jens Anker Tvedebrink
Her i Snabe Igelsø blev der om vinteren savet store blokke af is, og når det blev opbevaret i en iskælder dækket af et godt lag isolerende halm, kunne det holde sig det meste af sommeren.
Snabe Igelsø ligger som en smuk idyl lidt syd for Vrads Station i skoven. Søen er næringsfattig og ren, hvad der altid gør det til en dejlig ting at besøge stedet.  I den nordvestlige ende af søen er der ligesom et lille område med græs og urtevegetation omgivet af træer. Går man her ind bag ved et par store graner og væk fra søen, opdager man en dyb V-formet kløft, der fortaber sig ind i skoven under de mørke graner.
Følger man kløften opad, opdager man nok med tiden, at det er en vej, nogle steder kan man ligefrem se, at den er slidt i to spor, så nogen trafik må der jo have været. Men man kan undre sig over hvorfor, og hvor vejen fører hen? Det er tydeligt, at den bare kommer fra det højere land og kører ned til søen, herfra er der ikke nogen rimelig vej videre.

En isvej
Snabegård Skov blev i sin tid plantet på jord overladt til staten på grund af skattegæld. Førhen lå her en stor gård, og én af de ting, man her havde brug for, var is. Vejen er i alt sin enkelthed en isvej. Om vinteren har man kørt ned til søen efter is. Isen er blevet savet ud i store blokke med en lang sav, og så transporteret hjem til gården, hvor den pakkes ned i massive mængder i en iskælder, dækket med halm til isolering.
Om det ligger skyggefuldt og er pakket godt ned, kan isen holde sig det meste af sommeren, og herfra kunne man hente is til at holde mad, øl og mælken kold.
Hvis man ønskede det, kunne man også i sommerens løb lave flødeis. Blandes knust is i vand og tilsættes salt, falder temperaturen til ca. – 20 grader. Denne blanding hældtes i en ismaskine, hvorpå det var muligt at lave flødeis til at køle sig på en varm sommerdag.
Iskældre hørte i tidligere tider med til enhver større gård, og rester efter dem kan findes flere steder, gerne på nordvendte skrænter under træer.
Bryggeriet Neptun havde i sin tid iskælder nede ved havnen i Silkeborg, i det, der stadig hedder Iskælderdalen.

Foto: Jens Anker Tvedebrink
Dinna Bælum og Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen, Søhøjlandet, har sat sig på kanten af hulvejen, der formentlig har været brugt, når der skulle køres is fra Snabe Igelsø til gården, der lå højere oppe i området. Stifinder

Sådan finder man vejen til hulvejen ved Snabe Igelsø
Med folderen Velling Skovene, Bryrup, finder man let Snabe Igelsø. Man kommer lettest til den med udgangspunkt fra Veteranjernbanestationen ved Vrads. Selve hulvejen kommer så ned til søen i den nordlige ende, hvor der ligesom er en lille strandbred at holde pause på.

Gps-koordinater: 56.03621N 9.46886Ø