Møllestedet ved Sugebæk

Sugebækkens brusende vand havde tilstrækkelig med kraft til at drive en lille mølle

Sugebækkens brusende vand havde tilstrækkelig med kraft til at drive en lille mølle

Af Jan Kjærgaard

FOTO: Jens Anker Tvedebrink Sønderskoven ligger på bakkerne ned mod sydsiden af Borresø. Skrænterne her kan være ret stejle, og med mellemrum gennemskæres de af kløfter med brusende bække i bunden. Kraftigt brusende bække med masser af energi.
Her har det været oplagt at anlægge vandmøller, og ud fra svage spor har der måske været flere. Et enkelt sted ved Sugebæk er der så mange rester, at der givet må have ligget noget.
Tager man gummistøvler på og går ned i kløften fra Rødebækvej, kan man først se, at der er en vejføring ned til bækken. Her ligger et gammelt brofundament som to stenrækker på hver side af bækken. Lidt længere nede kommer så selve »møllen«. Her er tydelige stenfundamenter i en firkant, der passer til et hus med kanaler afsat rundt omkring.
Lige oven for fundamenterne ses rester af en dæmning på hver side af kløften. Alting taler for, at her engang har ligget en mølle, men hvornår og hvem har haft den?
En lille mølle
Man har jo lov at gætte og lade fantasien arbejde, hvor det konkrete slipper op.
Møllen har ikke været ret stor, og vi har ikke fundet noget om den i de skriftlige kilder. Det har sandsynligvis bare været en lille træbygning med et møllehjul og en kværn, der har ligget her.
Lidt ovenfor, på det flade terræn langs Rødebækvej, har der øjensynlig engang ligget en lille landsby. Gad vide om møllen ved Sugebæk har været en fælles vandmølle for disse gårde?
Hvornår den er forsvundet, ved vi naturligvis heller ikke. Vi har ikke fundet træ eller andre dele, der kan datere byggeriet.
I 1617 indførte Christian IV mølletvang, så bønderne fra en given landsby skulle bruge en bestemt mølle. Det gav bedre mulighed for skatteopkrævningen, og der skulle bruges mange penge til hans vidtløftige projekter. Mon det var ved den lejlighed, vores lille lokale vandmølle forsvandt? Det er en mulighed, men nu er vi allerede langt ude i forestillingerne, og historien må nok afvente eventuelt mere sikker viden om stedet.

FOTO: Jens Anker Tvedebrink

FOTO: Jens Anker Tvedebrink


To stenrækker - en på hver side af bækken - fortæller, at her har der været fundament til en bro over Sugebæk. Jan Kjærgaard giver her arkitekt Randi Nørgaard fra Naturstyrelsen – Søhøjlandet, en hånd.
Man ser også tydeligt resterne af en opstemning i form af en dæmning på begge sider af bækken.
Ser man sig godt for ved bækken, finder man også resterne af et stenfundament til selve møllen.

Sådan finder du Møllestedet ved Sugebæk
Møllestedet kan være svært at finde. Bedst gøres det med udgangspunkt fra, hvor Sugebæk går under Rødebækvej.
Her følger man strømmen ned på østsiden af bækken. Man opdager så hurtigt, at der er en mudret »vej«, der går ned til bækken og krydser den ved brofundamentet.
Ca. 25 m længere nede i dalen ligger rester af dæmning og stenfundamenter.

Gps koordinater: ca. 56.11830N - 9.58485 Ø.