Peer Guldgravers skattejagt i Hårup Skov

Der skulle ligge en meget stor skat gravet ned i skoven - men endnu er den ikke fundet

Der skulle ligge en meget stor skat gravet ned i skoven - men endnu er den ikke fundet

Af Jan Kjærgaard

Yderst mod nordøst i Nordskoven ligger Hårup Skov. Det er et spændende stykke skov, meget bakket og med en sjov troldeskovagtig bevoksning af især gamle bøge, der har været skåret ned undervejs. Bakkerne herude er pæne afrundede, med én undtagelse nær. Midt i området er der tydeligvis gravet ind i skrænten - en stor grube.
Første gang jeg mødte den, undrede jeg mig. Hvad var vel det? En råstofgrav? Men det var hverken ler eller ordentlig sand. Pludselig gik en prås op for mig: Peer Guldgraver som fortalt om i Adolf Drewsens dagbog fra 1850.
FOTO: Jens Anker Tvedebrink
Bakkerne i område er pænt afrundede, men et sted brydes formerne. Der har tydeligt været gravet. Det var her, Peer Guldgraver gravede i årevis, for han var helt sikker på, at der lå en stor skat i området.

På skattejagt
Peer var egentlig holstener, men havde en gård nede ad Vejle til. Han var på rejse og overnattede i Voel. Da han kom hjem, drømte han, at i det værelse, hvor han havde sovet, lå der en bog på en hylde over døren, og i den var der beskrevet, hvor der var en skat begravet. Peer troede så meget på sagen, at han rejste tilbage, fandt bogen og fik så solgt sin gård og flyttede til området og fik tilladelse til at grave.
Hvor skatten præcis var gemt, er kilderne ret svævende om. Peer har vel holdt det hemmeligt. Men man skulle trække en linje fra Linå til Gødvad kirke, og hvor den skar bakkerne, skulle skatten ligge. Andre siger at man skulle kende stedet på, at der på bakken lå en kløvet kampesten, hvorfra der groede en tjørn. Alle er imidlertid enige om, at det var i Grøndalskol, der skulle søges. Den sidste af de skovklædte bakkeknolde der strækker sig mellem Hårup jorde og sandfladen.
Endte på fattiggården FOTO: Jens Anker Tvedebrink
Peer gravede og gravede. Han fandt gamle hestesko, som han mente viste, at han var på rette spor. Han fandt en krukke med sølvmønter - også et spor, men det var ikke skatten, for den var en kongeløsen, en skat så stor, at man kunne løskøbe kongen derfor, hvis han blev fanget af fjenden i krig.
I en periode blev gravningen finansieret af herremanden på Silkeborg, men skatten blev ikke fundet. Til sidst havde Peer brugt alle sine midler, men havde da boet så længe på egnen, at han var blevet forsørgelsesberettiget og kunne flytte ind på fattiggården.
Peers efterkommere skulle stadig bo på egnen. Og skatten? Ja den fandt han jo ikke, så den må stadig ligge derude i bakken til engang, vi er ved at gå helt fallit.

Skatten blev ikke fundet, så den må jo ligge der endnu... Her forsøger Mette Klenum fra Naturstyrelsen sig. Men heller ikke denne gang var der gevinst.

Sådan finder Peer Guldgravers skattejagt i Hårup Skov
Det kan være vanskeligt at finde frem til stedet, hvor Peer arbejdede, men med lidt søgen kan det gøres. Følg Grønskovvej ud gennem Hårup Sande fra hovedvej 15. På et tidspunkt drejer vejen ret skarpt til venstre, følg derpå vejen endnu cirka 200 meter og gå så op i bakkerne til højre, ind i den gamle bøgeskov.

Gps-koordinater: Cirka 56.16302 N 9.63303 Ø