Røverstuen i Velling Skov

Ifølge sagnet fik 12 røvere deres endeligt i Hundsø

Ifølge sagnet fik 12 røvere deres endeligt i Hundsø

Af Jan Kjærgaard

I det sydøstlige hjørne af Velling Skov ligger Røverstuen. En magelig gåtur fra p-pladsen ude ved vejen og så op ad en lille bakke. Røverstuen er et dybt tragtformet hul i toppen af bakken, ca. 10 meter dyb og med stejle skrænter. Det er helt tydeligt, at det ikke er nogen naturlig lavning, og sagnet vil da også vide, at her boede engang en røverbande.

1600-tallet
Vi skal tilbage til 1600-tallet, krige og ufred havde gjort mange folk fattige og hjemløse. En måde at overleve på var at plyndre de rejsende. I den henseende passede det godt, at den store øst – vestgående landevej passerede lige forbi og fortsatte op ad stejle bakker mod Vinding og videre mod Rye. Her var det til at overmande de rejsende og plyndre dem.
Lensmanden havde flere gange prøvet at fange røverne, men de var som sunket i jorden.
Så skete det en dag, at røverne overfaldt en rejsevogn. Heri sad en ung pige, som røverne faldt for. Hende tog røverne med hjem, og hun fik lov at leve på den betingelse, at hun ville tjene røverne og ved sin evige salighed sværge aldrig at røbe deres tilholdssted for noget levende væsen. FOTO: Jakob Stigsen Andersen
Det gjorde hun, og med mellemrum sendte røverne hende til mølle efter mel og gryn, og naturligvis var møllersvendene interesseret i den unge pige og spurgte til hende, men hun svarede altid undvigende.
Så en dag, hvor de pressede hende særlig hårdt, vendte hun sig om til en stor sten og sagde »I Velling Skov der bor de røvere 12 dybt under jorden, men det har jeg hverken sagt til menneske eller dyr kun til den grå sten ved vejen«.

Blev røget ud
Men møllersvendene hørte hende, og da hun forlod møllen, stak de hul på hendes grynsæk. Nu fik de hurtigst muligt samlet våbenføre mænd fra egnen og fulgte grynsporet ind i skoven, indtil det ved en bakkeskrænt pludselig forsvandt. Da de så efter, fandt de en meget kunstfærdigt skjult dør ind i bakken, og derinde sad røverne.
I starten forsvarede røverne sig godt, men så var der en, der fandt på at kaste brændende halm derind, og halvt blindede af røgen kunne de nu tages. De blev bagbundet og drevet ned ad bakken til en lille skovsø og videre ud i søen, hvor de druknede.

Hullet i bakken i Velling Skov er helt tydeligt menneskeskabt, og
hvis det ikke har rummet en røverstue, hvad har formålet så været?

Hundsø fik navn
Den eneste ligtale, der blev holdt over dem, var da den sidste gik ned. Da sagde lederen for dem, der havde taget dem til fange: »Lig så der i hunde«. Derfor hedder søen i dag Hundsø.
Nogle vil sige, at det bare er en gammel røverhistorie, og der intet sandt er i den. Måske har de ret, men så må de komme og forklare mig, hvad hullet i bakken så er lavet for. Det er menneskeskabt og klart med et formål.

Sådan finder du Røverstuen i Velling Skov:
Røverstuen findes lettest, hvis man får fat i vandretursfolderen » Velling Skovene «, Her er den afsat på kortet.
Fra p-pladsen ved landevejen går man ind i skoven mod øst, til man på højre hånd ser en sten, hvor der er indhugget »Røverstuen«, og så er det bare op på bakkens top.

Gps-koordinater: 56.03471N – 9.53877Ø