Skihoppet ved Duedalsbjerg

I 1940’erne var Silkeborg en rigtig vintersportsby

I 1940’erne var Silkeborg en rigtig vintersportsby

Af Jan Kjærsgaard
VIRKLUND: Går man ind i skoven i Thorsø Bakker nede fra Virklund og derpå hurtigt drejer af til venstre op ad bakken, vil man, når man kommer halvt op - inde til højre - kunne se noget, der nærmest ligner et stort jordskred.
Man kan se, at der er gravet jord væk i en bred fure fra toppen af Duedals Bjerg og ned ad bakken. Nederst er jorden lagt ud som en opstoppernæse, der rager ud i luften. Vi står ved et af Danmarks få skisportssteder: En hopbakke.
Slalom og skihop
Tilbage i tiden var det vanskeligere at rejse (måske var vintrene også koldere og mere sikre på sne herhjemme), og derfor havde man behov for gode indenrigs ski-faciliteter. Der var Thorsø Bakker perfekt.
I 1946 kunne man her afholde jyllandsmesterskab både i slalom og skihop.
I skihop imponerede nordmanden Øjvind Skjaggestad med et hop på 24,6 m. Dagen bød både på hop og fald. Mange måtte bide i skovbundens blade, også fordi det var tøvejr, og sneen efterhånden blev kørt af.
FOTO: Torben Larsen I forfald
Bakken stod klar til brug i år fremover, men forfaldt langsomt, skihopbakkens afslutning i en trærampe forsvandt, og tilbage står jordarbejdet, som jeg på det kraftigste vil fraråde nogen at prøve til skihop nu.
Naturstyrelsen har ryddet selve bakken for træer, så den er ret let at se. Vil man opleve den i sin helhed, vil jeg anbefale, at man også går op til toppen ved Duedals Bjerg og ser den lidt fra oven.  Så kan man jo samtidig benytte lejligheden til at komme blandt danske bjergbestigere. Duedals Bjerg er et af 15 »bjerge« man kan bestige og vinde 87  højdemetre på (se bestigbjerge.dk).
I 1960’erne var der planer om at genoplive skisportsstedet, men tiden var løbet fra det både på grund af de ustabile sneforhold og den større velstand, der med tiden gjorde udlandsrejser overkommelige.

Billedtekst:
Set fra toppen ser skihopbakken såmænd ganske imponerende ud. Men i forhold til nutidens skihopbakker rundt om i verden kom man ikke langt på Duedals Bjerg. Ved de jyske mesterskaber i 1946 imponerede en nordmand ved at nå ud på næsten 25 meter!

Sådan finder du skihoppet ved Duedalsbjerg
Skihopbakken findes nok lettest, hvis man går ind i skoven nede fra Virklund. Cirka 50 meter inde deler vejen sig i et Y, og man vælger her den venstre gren op ad bakke. Ind mod højre på en stejl skrænt med gran ses skihoppet som en fure ned ad bakken her.

Gps-koordinater: 56.12143N  9.55083Ø