Vesterskovens mange gravhøje

Alene i Vesterskoven er der omkring 35 gravhøje - og rækken af høje fortsætter også udenfor skoven.

Alene i Vesterskoven er der omkring 35 gravhøje - og rækken af høje fortsætter også udenfor skoven
Af Jan Kjærgaard

Ned gennem Vesterskoven ligger ca. 35 gravhøje som perler på en snor. De starter nede mod sydvest ved skovfogedstedet Kongshus. På markerne her er der yderligere registreret fem høje, som ploven nu har ødelagt. Herfra strækker rækken sig op mod nordøst for at forlade skoven lidt syd for Naturstien i nordenden af Virklund.
Gravhøjene veksler i størrelse fra store, smukt kuplede høje, der rager mere end 3 meter op, til ganske lave tuer, så små at man somme tider står og spekulerer på, om det overhovedet er en gravhøj.
Ikke udgravet
De er ikke udgravede. En udgravning ødelægger altid det, der graves i, og højene her er ikke truet af jordbrug eller byggeri så hellere bevare dem til eftertiden. Derfor ved vi heller ikke nøjagtig, hvilken tidsperiode de er fra, blot at de er fra oldtiden.
Noget andet er så, at vi fra andre høje ved, at gravhøje, som navnet siger, er begravelser. Et minde over en, der er død. Et mindesmærke har kun værdi, hvis det ses, derfor er mange gravhøje placeret på bakketoppe i landskabet.
Her i Vesterskoven ligger de i stedet på række. Det forklares normalt ved, at man har lagt højene langs veje. Når rejsende er kommet forbi, har de ikke kunnet undgå at se højen – formålet er nået. Denne forklaring understøttes yderligere af, at der mod nordøst lige før skovbrynet ligger et system af gamle hulveje langs højene.
Når vi færdes langs højrækken går vi således på oldtidens veje, vi følger slægtens spor.
Rækken fortsætter
Højrækken kan følges videre mod øst, nord om Virklund og ind i Østerskoven og svagere mod vest ud gennem Funder Ådal, hvor vejen så har sluttet sig til den store landevej: Hærvejen.

FOTO: Jens Anker Tvedebrink
Nogle af højene ligger som flotte små kupler, der danner lysninger. I det guddommelige skær fra solens lys tager de sig umådeligt smukke ud.

Sådan finder du Vesterskovens mange gravhøje:

Højene kan træffes mange steder på et bånd SV–NØ gennem skoven.
En smuk bregneklædt høj kan bl.a. ses som lysninger midt i skoven på koordinaterne
WGS 84: 56.14164 N - 9.53081Ø
eller de to gravhøje Jomfrubrysterne:  56.13949N – 9.52809Ø