Rønnen - et helligt træ der kan være fuld af magi
En røn reddede guden Thor, og siden har træet været helligt. En såkaldt flyverøn er tilmed magisk.
Af naturvejleder Jan Kjærgaard, Silkeborg statsskovdistrikt.
Røn er fra gammel tid et helligt træ. Da guden Thor på en rejse i nordlandet var ved at blive druknet af en jættekvinde, der sad og pissede over en kløft, så det startede en hel flod, reddede han sig lige netop ved at gribe fat i en røn, der havde sået sig i en liden klippespalte. Siden da har røn været Thors træ, og et helligt træ.
Røn er et ganske almindeligt træ i vores skove. Ofte er det ret små træer, men i Langkær i Velling skov står der dog et enkelt temmelig stort eksemplar, og det samme gælder enkelte andre steder i skovene.
Røn findes ret ofte spirende og voksende på helt umulige steder - som den røn, der reddede Thor. Rønnebær er sure, men de er fulde af næring, og om vinteren er de yndet føde for drosler og silkehaler. Når fuglene så siden afleverer resterne af rønnen bagud, kan frøene lande alle mulige steder. De fleste lander naturligvis på jorden, men også i klippe spalter, i tagrender og i toppen af andre træer.
En sådan røn, der vokser oppe i et andet træ eller på en bygning, kaldes en flyverøn, og den er om muligt endnu mere fuld af magi.
Hvis man er heldig at finde en flyverøn, kan man skære en kvist herfra og afbarke den. Herved får man "en hvid pind". Når man tager den i munden, bliver man usynlig, deraf udtrykket at skyde en hvid pind efter noget.
Middel mod ondt
Alle, der har læst Troldepus, kender også begrebet. Han har netop sådan en hvid pind til at gøre sig usynlig med. I det hele taget kan pinde af flyverøn være et probat middel mod alle former for ondt: Til beskyttelse mod hekse og troldtøj, mod dyrenes sygdom, tandværk og meget mere.
Desværre er flyverøn ikke så almindelig her på egnen, så jeg vil bede jer behandle de få vi har med varsomhed - men almindelig røn kan også hjælpe, det vigtigste er, at man tror.
Stifinder
I Velling Skov kender jeg to flyverøn. Ved Velling Kalv på vej ud af åsen går en vej fra til højre ind i tæt gammel bøg. Her cirka 15 meter inde står en pæn røn ca. 4 meter oppe på en gammel bøgestub.
Ligeledes i Velling Skov ved landevejen er der en stor p-plads lige i svinget. Med udgangspunkt herfra kan man følge vejen cirka 150 meter mod nord. Her er en skrænt ind mod øst med gamle stævnede bøge. Oppe midt på denne skrænt har jeg fundet ikke mindre end tre flyverøn.
I Vesterskoven yderst på Arnakke ved Ørnsø er der en række gamle bøge, her står mindst to flyverøn.
GPS koordinater:
56° 02.575N 009°32.349Ø