Silkeborg-egnens største fodvorte

En imponerende knude! 7 meter i omkreds er denne kæmpeklump på en bøg i Østerskoven.  Foto: Torben Larsen "Vorten", der findes i Østerskoven, er  syv meter i omkreds

Af naturvejleder Jan Kjærgaard, Silkeborg Statsskovdistrikt

Dybt inde i vores skove kan der gemme sig mange spøjse oplevelser. I en fjern del af Østerskoven findes således egnens suverænt største fodvorte.
For at finde frem til den kan man følge vandreruten Silkeborg - Århus, indtil man rammer den vej, der går på tværs lidt syd for Avnsø (Brillerne). Her går man tværs over vejen og følger grøften ind i skoven, balancerende over kvas og væltede træer. Herinde rammer man så Skyttekær, et lille smukt eventyrsted med mos, bregner og krøllede buske.
Elendige men flotte
På den østlige skrænt ned mod denne lavning står en gruppe gamle ege og bøge, bevoksede med svampe og med lavtsiddende grene. Egentlig elendige skovtræer, men ret flotte landskabeligt.
På et af disse træer, helt nede ved foden, har der udviklet sig til en helt monstrøs klump. Den har en størrelse, så man tror, det er løgn, omkredsen er godt 7 meter og højden ca. 1,20 meter. Selve træet ovenover er kun ca. 80 cm tyk. Det er den absolut største klumpdannelse, jeg har set på bøg, og hvis nogle vil gøre den rangen stridig som vores største ´fodvorte´, må de vise mig en større. Knuder af den art ses ret ofte på gamle bøge, men ikke i den størrelse. Ofte sidder de oppe på stammerne og kan næsten ligne ører, som om skoven lytter efter, hvad vi snakker om.
Virus-angreb
Årsagen til knudedannelserne på bøg kan være flere, men skyldes ofte et angreb af en virus eller bakterie. Det kaldes somme tider for trækræft, hvad der måske er uheldigt, da trækræft ellers normalt skyldes svampeangreb.
I modsætning til kræft kan træet også leve med knuderne, der blot langsomt vokser sig større. Inde i knuden består den af ved, men hvor åreforløbet i stamme og grene er ganske regelmæssigt er årerne inde i en knude et forvirret tøjeri. Veddet får derved et meget dekorativt mønster og er ret efterspurgt af trædrejere, til skåle og andre træting. Denne knude vil dog få lov at blive siddende, og det ville også være svært at lave en så stor skål, som den kunne give!

Stifinder
For at finde frem til træet kan man følge vandreruten Århus-Silkeborg igennem Østerskoven. Ruten er afmærket med en blå ´gåmand´ på pæle.

Man kan finde stien enten i arboretet syd for Ferskvandscenteret eller ved at tage ud til Østre Søbad ved Almind Sø og gå gennem tunnelen under Horsensvej. Følg afmærkningen ud forbi Avnsø (Brillerne). Når søen forlades, rammer man efter ca. 100 m en skovvej. Den går man tværs over og følger en grøft ca. 100 meter ind i skoven.

GPS Koordinater: 56° 08.308N 009°34.675Ø