De gamle møre bøge på Velling Kalv

De knækkede bøgestammer ligger som mikadopinde spredt i skoven. Foto: Torben Larsen Træerne får lov at stå, til de vælter af sig selv

Af naturvejleder Jan kjærgaard, Silkeborg Statsskovdistrikt
Stifinder

I vestenden af Velling Skov har vi nogle af de største områder med gammel naturskov. På de stejle skrænter omkring Velling Kalv og Velling Gavl, har skovbrug altid været vanskeligt. Dele af skoven har derfor allerede tidligt mere eller mindre fået lov at passe sig selv. I dag er området udlagt som urørt skov, og nu fjerner vi ikke længere træer, der bliver gamle eller vælter. Det giver allerede nu et helt speciel skovbillede.

Træerne her er meget gamle, og de er ved at bryde sammen. Ind imellem står stadig frisk udseende træer, men lad jer ikke snyde. Op ad stammer sidder som små hylder fyrsvampe og stikker ud, så ved man det er galt. På et tidspunkt er træerne så møre, at de vælter i den næste storm. Derfor ligger der også mange steder store stammer fra knækkede træer og tilbage står stubbe, sådan en 6-8 meter høje. Det ligner næsten en gang mikadopinde spredt i skoven.

Stubbene, der står tilbage, bliver derpå gennemhullet af spætter og insekter. Resultatet er, at de efterhånden får alle mulige former og figurer. Nogle ligner fløjter, andre drypsten eller rådne tænder.
På de stejle skrænter hvor jorden kan skride lidt, er der ved at komme ny ung bøgeskov op. Med tiden vil de ganske overgro de gamle træer, og skjule dem, men jeg vil gætte på, at der er gamle træer nok til i hvert fald at forsyne området med trolde og mystiske former for de næste 25-30 år.

Området er sjovt at gå tur i, og kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan se i træerne. En ting vil jeg dog advare imod: lad være at gå tur her når det blæser kraftigt. I hvert blæsevejr falder der flere grene og træer ned.