Hultræer med helbredende virkning
”Lægemidlet” kan afprøves flere steder i Silkeborg-skovene
Af naturvejleder Jan Kjærgaard, Silkeborg Statsskovdistrikt
Mange steder i randen af skovene og på de stejle skrænter har gamle knudrede bøge fået lov at stå.
Når man ser på dem, kan man ofte se, at træerne i gamle mere fattige tider har været brugt. Mange steder kan man se, at de har været skåret ned og er vokset op igen fra stubben (stævningsskov).
Det er en driftform, der giver det bedst mulige udbytte, når det er brænde, der skal laves, og kvaliteten ikke betyder noget.
Når stubben skyder nye stammer op, vil de ofte blive krogede og kan vokse sammen på kryds og tværs. Det er ofte baggrunden for meget af vores troldeskov, men det kan også bruges til noget rent praktisk.
To grene, der vokser op og derpå nærmer sig og vokser sammen, så de danner et hul, er et gammelt og velafprøvet lægemiddel. Kryber man gennem sådant et hul, smyger man alle erhvervede sygdomme af sig. Nogle steder er det nævnt, at det virke bedst, hvis man gør det Valborg aften (30. april) eller sankthansaften.
For at lægemidlet skal virke fuldt ud, er der dog et par krav, der skal opfyldes. Det er en slags genfødsel og derfor skal man være nøgen, thi nøgen kom jeg af moders skød. Dernæst er kravet også, at man tror på midlet, men så er det også et helt sikkert middel.
Jeg har ofte brugt det mod forkølelse, og hver gang er jeg blevet rask. Her har jeg endda den erfaring, at det ikke er nødvendig at tage tøjet af først, det virker alligevel!
Skal man bruge hultræer som lægemiddel, er det bedst at finde et træ, hvor hullet sidder så lavt, at det er let at komme igennem, og hvor hullet er så stort, at man kan gøre det. De findes nu også flere steder i vores skove, og de er til fri afbenyttelse for enhver, der ønsker det.
Stifinder
Hultræer kan findes flere steder i vores gamle krogede bøgeskove.
Der står en god en med lavtsiddende hul på skrænten ud mod Ørnsø. Gå ned til søstien ved Arnakkekilden og følg stien ca. 150 meter mod sydvest. Her står et cirka 5 meter oppe ad skrænten.
En anden kan findes i Sønderskoven (se vandretursfolder:
Slåensø, Silkeborg
). Kør ud og gør holdt på den store rasteplads midt i Sønderskov, følg skovvejene parallelt med Rødebæk ned til bredden af Borresø. Her møder man langvandreruten Silkeborg-Århus. Den følges over Låddenkær mod vest. Når man er kommet godt over kæret, går man til højre ned til søbredden, og følge de gamle bøge, der står her. Cirka 100 meter fremme kommer et ideelt hultræ, til alle sygdomme.