Juletræet med sin pynt...og uden

Her er så årets træ til Grønland. Det stod også på de magre jorde i den nordlige del af Silkeborg Nordskov. I øvrigt blev det lidt ekstra kompliceret at få sendt et flot træ af sted til Ilulissat/Jakobshavn, for det første træ, der blev fældet, knækkede, og så måtte der findes et andet. Foto: Christian Qvortrup

Læserne opfordres til at finde juletræer i Silkeborg-skovene, der er egnede til juletræer på pladser og torve i de kommende år

Juletræet med sin pynt
venter på, vi får begyndt.
Aldrig har det vær't så grønt,
aldrig har det vær't så kønt.
Og fra selve himlen gled
vist den store stjerne ned.
(Mogens Lorentsen)

Af naturvejleder Jan Kjærgaard, Silkeborg Statsskovdistrikt
Juletræet er en sikker del af danskens juletraditioner og har været det i over 100 år. For skovene er produktionen af juletræer blevet en stor del af driften. Her er endelig en produktion, der kan give en hurtig omsætning i et fag, der ellers regner i menneskealdre.
En hel speciel del af juletræsmarkedet er levering af store og meget store juletræer til byernes Rådhuspladser og torve.

Et træ til Rådhuspladsen skal være stort, og det skal samtidig være smukt, ensartet og nogenlunde topformet uden store bare partier. Samtidig må det ikke være groet for hurtigt, så bliver det for åben i grenene. Et torve-juletræ er derfor ofte op mod 50 år gammelt, og meget kan gå galt over en så lang periode.

Når vi skal finde et godt torvetræ, må vi ud på de magre jorder eller ud i åbne moser, hvor træerne har stået frit med langsom vækst i mange år.
Oftest fra Hjøllund
Træet fra Torvet i Silkeborg kommer oftest fra Hjøllund. Her har man den passende, magre sandjord, men selv her tager det lang tid at finde det rette træ.

Når man har fundet et træ, skal man have det fældet uden at grene knækker, og derpå have det transporteret ind til byen og rejst igen - stadig uskadt. Måske var det nemmere at have plantet et levende grantræ, og så bruge det år efter år.

Herved får man også et træ af en størrelse, der kan overgå de fleste andre juletræer i landet. Det er metoden, man har brugt i Katrinedal, en af områdets mindste byer, og med det største juletræ. Lige ud til hovedvejen står en smuk stor gran, der hvert år pyntes med lys på grenene - til glæde for alle byens beboere og for vejfarende, der komme forbi.
Juletræ til Grønland Sidste års juletræ i Ilulissat/Jakobshavn i Grønland. Træet kom fra Silkeborg Nordskov. Foto: Henrik Rafn
Fra Silkeborg-skovene leverer vi også juletræer, dels små træer til folks private hjem, men også enkelte store træer.

Vores jord er (heldigvis) for god til at lave mange store træer, men en enkelt ordre på et træ har vi dog været nødt til at imødekomme.
De sidste år har vi leveret juletræ til Ilulissat/Jakobshavn i Grønland. Når vi igennem året kommer rundt i skoven og ser træerne, lagres viden i hovedet, og lige så stille oplagres der en liste over potentielle træer, der kan bruges på Grønland. Oftest finder vi træet på den sandede bund i norddelen af Nordskoven. Her gror overvejende fyr, men ind imellem har graner sået sig selv.

Sådan tog sidste års juletræ sig ud, inden det blev fældet i Nordskoven. Foto: Silkeborg Statsskovdistrikt Hvis et sådant træ har fået lov at stå nogenlunde frit og er vokset langsomt, er det altid et muligt emne. I oktober går turen rundt for at se på mulige kandidater, så træet kan blive fældet og med skib sendt afsted.
Hold øje med træerne
Næste år skal vi måske til det igen, og så er spørgsmålet, om vi stadig har et egnet træ.

Skulle nogen på deres juletur rundt i skoven få øje på et smukt fritstående grantræ, egnet som juletræ til julemanden, så lad os det vide.

Træet skal være smukt ensartet og 15-20 m højt. Det skal have grene ned til jorden, og være rimelig tæt. Det er ikke en ordre, der giver en stor indtægt, men hvem siger nej til selve julemanden.

Hjælp os
Vil I hjælpe Silkeborg Statsskovdistrikt med at finde kommende "torve-juletræer" i Silkeborgskovene, så tænk først og fremmest på sandjordene i den nordlige del af Nordskoven (brug evt. folderen over Nordskoven).
Området fra Skydebanevej ud mod A-15 er nok det område, hvor der er størst chance for at finde egnede træer, men de kunne også være andre steder i skoven.
Finder I TRÆET, så lad os det vide.

Mvh.
SilkeborgStatsskovdistrikt