Træer fortæller historier
I de kommende måneder bringer vi beretninger om nogle af de mest markante træer i Silkeborg-skovene
Tekst: Bent Nørgaard Foto: Torben Larsen
Bortset fra vindens susen i kronerne, står træerne der som tavse vidner - og nogle af dem har gjort det i århundrede efter århundrede. Men tag ikke fejl. Også de tavse vidner kan fortælle historier, der skal blot nogen til at hjælpe dem med at sætter ord på.
En af dem, der gerne gør det, er naturvejlederen på Silkeborg Statsskovdistrikt, Jan Kjærgaard. Og det vil han gøre i Midtjyllands Avis i de kommende måneder. Cirka en gang om ugen vil han fortælle om et spændende træ eller trægruppe.
Nogle gange knytter der sig en helt konkret historie til træet. Som Følbøgen i Nordskoven, der blev ´barselsstue´ for en hoppe. Eller den sidste af de ege, der har givet navn til Nåege midt mellem Silkeborg og Sejs, et træ der (måske) i 1300-tallet var vidne til opgøret mellem to lokale småkonger.
Andre træer kommer med i serien, fordi de er imponerende store, imponerende gamle, eller har et specielt udseende, der appellerer til fantasien. Og andre igen er simpelthen med, fordi de er meget karakteristiske for de midtjyske skove.
Skovens konge
Jan Kjærgaard vil nødigt udråbe nogen træart til sin favorit. Og dog - han vedgår gerne, at han som de fleste af skovens folk har en svaghed for egen.
- Jeg tror, det hænger sammen med, at egen kan blive så gammel. Ser vi billeder af mennesker fra fjerne egne, så er det oftest billeder af gamle mennesker, der fascinere mest. Det er nok noget af det samme, der gør sig gældende med træerne.
- Og egen kan virkelig blive gammel. En birk kan blive omkring 100 år. Er man heldig, kan man finde bøgetræer, der er 300 år gamle, men så heller ikke mere. Når egen er 500 år, er den gammel, men det bliver den ved med at være, der kan gå yderligere 500 måske endda 1000 år mere, inden den dør, siger Jan Kjærgaard.
- Bøgen er jo også et skønt træ. Da danskerne for nogle år siden af DR-TV's ´En naturlig forklaring´ blev bedt om at kåre Danmarks nationaltræ, var der næsten dødt løb, 41 pct. stemte på egen, 40,6 på bøgen, siger Jan Kjærgaard.
Flotte nåletræer
- Men der er jo masser af andre flotte og spændende træer. Nåletræer bliver ofte beskyldt for at være kedelige, men se f.eks. på de store fyrretræer, som vi ikke har særlig mange af her på egnen, de er da flotte. Eller hvad med den store douglasgran ved Kongestolen på sydsiden af Slåensø, Danmarks højeste træ, og alleen af douglasgraner ved Hjortedalsvej i Vesterskoven.
- Nåletræernes dårlige rygte skyldes nok, at de ofte står i meget ensartede beplantninger. Men al ensartet skov er mere kedelig end blandede områder, det gælder også løvtræer, siger Jan Kjærgaard.
Han elsker i øvrigt også gamle knudrede træer - træer der virkelig appellerer til fantasien, hos børn og voksne med fantasien i behold.
- Sådanne rigtige troldetræer. Vi har et gammelt knudret træ, der står ved Tranevig i Østerskoven. Her kan man godt komme i tvivl. Er der en trold i træet, som står og ser ud på en, eller er det helt tilfældigt, at træet har fået et sådan udseende, spørger Jan Kjærgaard.
- Gå en tur
Jan Kjærgaard opfordrer avisens læsere til at benytte serien om markante træer som inspiration til nogle skovture.
- Egentlig behøver man jo ikke noget bestemt mål for at tage en tur i skoven. Men det ved jeg, at mange gerne vil have, og så kan det være fint at besøge de træer, der bliver omtalt. I sidste ende kan det så være, at det, der var målet for turen, bliver det mindste af den - og det gør selvfølgelig ikke noget, siger Jan Kjærgaard.