Aktiviteter på Nordbornholm

Vandreruter

På Nordbornholm har Naturstyrelsen etableret fem forskellige markerede vandreruter, som leder gennem områdets smukke og barske natur.

Salomons Sti på Hammerknuden er en 2,7 km lang rute, som starter og slutter i Sandvigbugten og går via Hammer Odde Fyr og Salomons Kapel. Stien er markeret med grønne piktogrammer, pile og prikker. Salomons Sti er den nemmeste markerede rute på Hammerknuden og kan gås af de fleste.

Hammerknuden Rundt er en 7 km lang rute, som fører dig rundt om Hammerknudens klippekyst og forbi krystalsøen, Opalsøen og Hammersøen. Stien er markeret med blå piktogrammer, pile og prikker. Ruten går flere steder gennem stejlt og klippefyldt terræn, så du skal være rimelig godt gående for at gennemføre turen.

Stenhuggerstien er en 5,5 km lang rute, som formidler Hammerknudens nyere kulturhistorie med særligt fokus på granitbrydningen. Stien er markeret med røde piktogrammer, pile og prikker og passerer Gasterenden, Kokleven og stenbruddene ved Høje Meder og Opalsøen samt Hammerhavn og Sandvigs stenarbejderboliger. Det anbefales at starte i Sandvigbugten og gå ruten mod uret, se guide her. Stenhuggerstien går flere steder gennem stejlt og klippefyldt terræn, så du skal være rimelig godt gående for at gennemføre turen. Stenhuggerstien er blevet til i samarbejde med Foreningen Sandvig og Bornholms Regionskommune.

Cirkelstien er en 2,7 km lang rute mellem Allinge og Hammershus. Undervejs passerer stien Danmarks største helleristningsfelter ved Madsebakke og Hammersholm og tre cirkelformede udsigtsplatforme i træ, som har givet navn til ruten. Cirkelstien er markeret med gule piktogrammer, er nem at gå og kan benyttes med barnevogn/klapvogn og af kørestolsbrugere med hjælper. Stien og udsigtsplatformene er doneret af Real Dania.

Finnens Fodspor er en 6 km lang rute, som passerer Hammershus, Finnens Top, Egisdalen og Paradisdalen. Stien er markeret med lilla piktogrammer, pile og prikker og går flere steder gennem stejlt og klippefyldt terræn, så du skal være rimelig godt gående for at gennemføre turen.

Udover Naturstyrelsens stier passerer også Kyststien gennem området. Stien er markeret med mørkegule vandrepiktogrammer på pæle og fører hele vejen rundt om Bornholm langs med kysten.

Nordbornholm har massevis af skovveje og trampestier, så med god stedsans eller et kort i hånden kan du gå på opdagelse og selv sammensætte dig en spændende tur.

Se PDF-kort over vandreruterne

Løb

Nordbornholm byder på smukke og udfordrende løbemuligheder. Overordnet set er klippeterrænet meget kuperet og med ujævnt underlag, som er sjovt for den garvede løber, men svært og hårdt for begynderen. Begynderen vil nok have mere glæde af at løbe på skovvejene. Brug eventuelt vandretursfolderen til at planlægge løbeturen.

Cykling på Nordbornholm. Foto: Søren Friese

Cykling

Der må cykles på asfalterede veje og grusveje. Naturbeskyttelsesloven giver desuden adgang til at cykle på menneskeskabte stier, som fremstår egnede til en almindelig cykel. Det er Naturstyrelsens vurdering, at det kun er meget få stier på Hammerknuden og i Slotslyngen som fremstår egnede til en almindelig cykel, og som det dermed er tilladt at cykle på. Det er også denne lovgivning som gælder for mountainbikes.

Læs mere om reglerne for færdsel i naturen

Bornholm har i alt 230 kilometer cykelveje markeret med grønne skilte. To af de i alt seks ruter, der er del af det danske cykelrutenet, går over Nordbornholm. Det er rute 10 første etape Rønne-Allinge, der er på 24,8 kilometer. Og rute 26 Slotslyngen-Almindingen, der er på 24,5 kilometer.

Find kort og rutebeskrivelser på bornholm.info

Ridning

Ridning er som udgangspunkt tilladt på Nordbornholm.

Læs om reglerne for færdsel på hest i naturen

Badning

Ved Sandvigen finde du sandstrand og badebro. Og i den nordlige lave del af Hammerknuden er der flere steder gode badesteder fra klipperne. Hvis du foretrækker ferskvand kan vi anbefale Opalsøen. Man skal dog bemærke, at søen er ret dyb, og derfor kun for badende der kan svømme. Vi fraråder udspring fra klipperne rundt om søen, hvis man ikke har forudgående erfaring med høje udspring i vand, da man kan komme til skade ved forkert teknik

Tovbanen. Foto: Søren Friese

Tovbane/Deadslide

Danmarks længste tovbane løber fra toppen af Stenbruddet godt 290 meter ned i Opalsøen. Turen tager cirka 20 sekunder og foregår i en hastighed af op til 55 kilometer i timen. Entre betales ved Opalsøen. Deadslide er åben i sommerferieperioden.

Se mere på tovbanen.dk

Klatring. Foto: Søren Friese

Klatring og rappelling

Bornholm er det eneste sted i Danmark hvor man kan dyrke klippeklatring. Naturstyrelsen anviser fem lokaliteter på Nordbornholm, hvor det er tilladt at klatre: To steder ved Opalsøen og to steder ved Linnesdal på vestsiden af Hammerknuden. Herudover benyttes Moseløkke stenbrud også til klatring. Bornholms Klatreklub har opsat faste ruter her og stenbruddet bruges også i forbindelse med den årlige Bornholm Rock Climbing Festival.
For alle lokaliteter gælder, at grupper på over fem personer skal søge om tilladelse og booke tid hos Naturstyrelsen. Mindre grupper på højst fem er også velkomne og skal ikke booke, men de skal vige, hvis stedet er booket af en større gruppe. De samme regler gælder for rappelling.

Læs om reglerne for klippeklatring

Her finder du guidet klippeklatring/rapelling

Action Tour Bornholm

GoBornholm

Klatreskolen på Bornholm

Lystfiskeri

Du kan fiske fra kysterne, hvis du har gyldigt fisketegn. Eller i Hammersøen med fisketegn og særligt fiskekort, som købes på www.fiskekort.dk. Ved Hammersøen er der en handicapvenlig bro med borde- og bænkesæt.

Vinteraktiviteter

Når der er sne nok, kan du kælke på kælkebakken nord for Parkeringspladsen ved Hammershus. Når isen er sikker kan du skøjte på Opalsøen og Hammersøen.

Hundeluftning

Af hensyn til vildtet og andre gæster skal hunde være i snor. Nærmeste friløbshegning/hundeindhegning er i Allinge tæt ved Madsebakke. Her er det tilladt at slippe hunden løs, forudsat at den er under ejerens fulde kontrol. Friløbshegningen er således en mulighed for at lade hunden ”krudte af”, inden den skal med på turen i snor.

Fuglekigning

Hammerknuden og Slotslyngen rummer Danmarks eneste rigtige fuglefjelde. Her yngler alliker, klippeduer og flere mågearter. De senere år er også vandrefalken begyndt at yngle i fuglefjeldene. Fuglefjeldene opleves bedst med kikkert fra søsiden, eventuelt med Hammerhavnens bådfart. Se nedenfor.
Om foråret er Hammerknuden også et glimrende sted at opleve fugletræk, når traner, rovfugle, ænder og mange mange andre fugle kommer ind over øen fra nordøst.

Hammerhavnens bådfart. Foto: Søren Friese

Hammerhavnens Bådfart

Bådfarten tilbyder sejlture for turister i sommerhalvåret. Turene går langs klipperne og ind i Våde Ovn, der er en 70 meter dyb klippehule. Undervejs passerer du Hammershus, Løvehovederne, Kamelhovederne, Tørre Ovn og fuglefjeldene.

Bådfarten sejler hver dag fra kl. 10.00 i perioden 1/5 - 30/9, når vejret tillader det.

Se mere på hammerhavnensbaadfart.dk

Bålpladser

Bål og anden brug af åben ild må kun finde sted på de officielle bålpladser. Der er bålpladser ved Finnedalshytten og ved Opalsøen.

Shelters ved Opalsøen. Foto: Søren Friese

Overnatning i det fri

Naturstyrelsen tilbyder to forskellige muligheder for at sove i det fri på Nordbornholm. Der er en teltplads ved Finnedalshuset, og ved Opalsøen findes shelters og bålhytte.

Teltpladsen ved Finnedalshuset rummer en primitiv overnatningsplads og en særskilt lejrplads med plads til 50 personer.

Lejrpladsen kan bookes på book.naturstyrelsen.dk

De to shelters ved Opalsøen har samlet plads til 12 personer. Kan ikke bookes, men benyttes efter først til mølle princippet.

Se mere på udinaturen.dk

Hammershus Besøgscenter

I Hammershus Besøgscenter kan du se en udstilling som fortæller historien om Hammershus i plancher, kort og som en digital fortælling på interaktive skærme. Udstillingen har titlen ”Den Forhadte Borg” fordi Hammershus i middelalderen langt fra var populær blandt bornholmerne. Borgen var nemlig centrum for skatteinddrivelse og for skiftende udefrakommende magthaveres herredømme over øen. Det er gratis at besøge udstillingen. I besøgscenteret finder du også familierestauranten BobbaBella, som serverer burgere, shawarma, salater og sandwich til familievenlige priser. I besøgscenterets butik kan du købe is, slik, forfriskninger, souvenirs og bornholmske varer.

Du finder yderligere information om Hammershus og Hammershus Besøgscenter i den digitale guide om Hammershus.

Se den digitale guide om Hammershus

Stenbrudsmuseet Moseløkken. Foto: Søren Friese

Stenbrudsmuseet Moseløkken

Moseløkken er det sidste aktive stenbrud på Nordbornholm. Brydningen blev startet i 1870erne af lokale købmænd. Granitten fra Moseløkken er af meget fin kvalitet og kan ses mange steder. For eksempel er Carlsberg-elefanterne i Valby, belægningen i Amaliehaven i København og indgangspartiet på Christiansborg lavet af Moseløkkegranit. I dag sprænges der kun af og til.
Oven for bruddet ligger Moseløkkehus, der er bygget i sten fra hele Bornholm. Huset er den gamle formandsbolig, der i dag er indrettet som museum. Uden for museet ses blandt andet en restaureret stenkran samt to huggeskure, hvor stenhuggere i perioder viser besøgende, hvordan man kan arbejde i granit med gammeldags værktøj. Besøgende kan også selv prøve kræfter med det gamle håndværk.

Se mere på moseloekken.dk

Særligt-for-børn. Foto: Søren Friese

Særligt for børn

Mange af aktiviteterne her på siden appellerer til børn: Bademulighederne, Hammerhavnens bådfart, Stenbrudsmuseet Moseløkken og Hammershusudstillingen rummer masser af oplevelser for børn. Men klippeklatring er også en god aktivitet for børn – sammen med en erfaren instruktør!

Prøv også at tage madkurven med og brug en dag på at fiske i Hammersøen. Vær opmærksom på, at det kræver fisketegn og særligt fiskekort. Børn behøver dog ikke fisketegn.

Se mere på bornholmsfiskeri.info

Eller tag børnene med på opdagelse mellem helleristningerne i området mellem Madsebakke og Hammersholm.

Læs mere om helleristningerne

Sommeren igennem tilbydes mange oplevelser på Hammershus, blandt andet henvendt til børn. Bornholms Middelaldercenter har aktiviteter med udgangspunkt i Hammershusudstillingen.

Se mere på bornholmsmiddelaldercenter.dk

Men der er også guidede ture med naturvejledere eller middelalderkendere og historiefortælling.

Se mere på bornholm.info

Lejrskoler og andre interesserede booke forskellige guidede ture med en erfaren formidler gennem Bornholms Middelaldercenter eller Jens Ole Fassel.

Se mere på bornholmsmiddelaldercenter.dk

Se mere på hammershusnatture.dk


Mere om Nordbornholm og Hammershus:

Kort med seværdigheder Dyr og planter Året rundt Historie Praktisk