Fugle
De stejle fuglefjelde på Hammerknuden og Slotslyngen huser mange ynglende alliker, klippeduer og sølvmåger. Også alken, som er en søfugl, der ved første øjekast ligner en lille pingvin, får unger på fuglefjeldene.
Alken er en gammel ynglefugl på Bornholm, men var væk i omkring 100 år, indtil den vendte tilbage i slutningen af 1900tallet. Dengang ynglede alken i Mulekleven, der er en slags spalte i fuglefjeldet cirka midt i Slotslyngen. Spalten har ligefrem navn efter fuglen, idet ”mule” på bornholmsk betyder alk og ”kleve” revne eller sprække. Nu yngler alken igen i Mulekleven, og der er også en ynglekoloni på Hammeren.
I starten af det nye årtusind vendte også vandrefalken tilbage til Nordbornholm. Vandrefalken har været helt forsvundet som ynglefugl i Danmark siden 1969. Nu ser den ud til at trives på Nordbornholm, hvor de stejle klippesider byder på uforstyrrede klippehylder til redepladser. Vandrefalken er et af verdens hurtigste dyr. Den kan nå en fart på over 300 kilometer i timen, når den dykker efter bytte.
Af andre spændende ynglefugle kan nævnes ravnen, der lige som vandrefalkene har været næsten forsvundet, men nu atter trives, og tranen, der yngler i Østre Borregårds skov.
Hammeren er nordspidsen af Bornholm, og den fungerer som landkending for fugle, der kommer over havet fra nord og øst på efterårstræk. Om foråret er det omvendt, der er Hammeren den sidste station over land, inden fuglene begiver sig ud over havet. Særligt om foråret passeres området af store mængder trækfugle; ænder, gæs, traner, havfugle og ikke mindst småfugle.
Læs mere om fugle i Miljøstyrelsens artsleksikon