Aktiviteter ved Nordby Bakker

Vandreruter

Nordby Bakker har fire afmærkede vandreruter.  Tre af vandreruterne er rundture på ca. 5 km, mens den fjerde (grøn rute) er en næsten 9 km lang rute fra nord til syd, der inkluderer en bid af de øvrige vandreruter. De tager alle udgangspunkt i forskellige p-pladser.

Du kan finde en fælles vandretursfolder med kort ved p-pladserne, turistbureauet i Tranebjerg eller ved at downloade folderen. Du kan også finde vandreture og mange ande faciliteter på udinaturen.dk.

Issehoved-turen 

Issehoved-turen (blå rute, 4½ km) er den populæreste tur, fordi den folder sig ud fra Samsøs nordspids. Et storslået område med bølgende, grønne græsbakker og med en fantastisk udsigt. Mod nord Djursland med Ebeltoft Vig, færgehavnen, øen Hjelm og Sletterhage Fyr på Helgenæs (kun 12 km væk). Århus tegner sig også tydeligt i horisonten mod nordvest, når vejret er klart. Turen fører også over den nøgne Telegrafbakke (3 på kortet). Tag også en afstikker helt ud til spidsen af Issehoved (1 på kortet). Parker ved P3, P4 eller P5. Der er toilet ved P5.

Brøndkær-turen

Brøndkær-turen (gul rute, 5½ km) ligger umiddelbart syd for blå rute, og her får man et tværsnit af Nordby Bakker fra østkysten til vestkysten. I vest ligger Vandstedet (4 på kortet) og udflyttergården Brøndkær fra 1798 [link til historie], hvor der kun er soklen og forblæste rester af gamle havetræer tilbage. Det meste af området er fredet. Parker ved P1, P2, P3 eller P6.

Ballebjerg-turen

Ballebjerg-turen (rød rute, 5 km) byder både på strand, overdrev og skov, og den slynger sig om Samsøs højeste punkt, Ballebjerg (5 på kortet).  På den nordlige del af turen ses mange små og smalle landbrugslodder. De antyder, hvor intensivt jorden blev dyrket førhen. Parker ved P8 eller P9.

Møgelskår-Issehoved-turen

Møgelskår-Issehoved-turen (grøn rute, 8½ km)er ikke en rundtur, men anbefales varmt, hvis man vil opleve Nordby Bakker i sin fulde udstrækning og variation. Foruden mange af de bedste oplevelser fra de andre vandreruter, følger man kysten hele vejen fra Samsøs smukkeste skår, Møgelskår (7 på kortet) til Issehoved (1 på kortet). Mange steder på turen er der udsigt mod vest til Tunø og Jylland. Start enten i nord fra P5 eller i syd fra P10 eller P11. Start fra syd anbefales - så undgår man at få solen i øjnene og kan bedre nyde det flotte landskab.

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem Nordby Bakker, og det er faktisk ikke muligt at cykle langs Nordby Bakker på samme måde som grøn vandresti. Cyklister er nødt til at gøre som bilister, og det er at vende tilbage til Nordby, inden man kan fortsætte til næste destination langs Nordby Bakker. Det er dog muligt at cykle fra Vandstedet til Ballebjerg. Vejene er asfalterede fra Nordby, men bliver til jord- og grusveje i Nordby Bakker.

Cykler kan lejes mange steder på Samsø – tjek turistkontoret Visit Samsø.

Mountainbikeruter

Der er ikke mountainbikeruter i Nordby Bakker. Her gælder de samme regler, som for almindelige cykler.

Rideruter

Der er ikke afmærkede rideruter i Nordby Bakker.

Regler for ridning i skoven

Sælsafari

En 2½ timers sælsafari arrangeres fra Langør Havn.

Læs mere hos VisitSamsø 

 

Geocaching

Geocaching er en slags orienteringsløb for hele familien, hvor I selv bestemmer tempoet. Sporten består i, at man skal finde en cache (skat) gemt i naturen eller på et interessant sted. Geocaching er en slags skattejagt, hvor man ved hjælp af en GPS eller en smarttelefon med GPS kan finde skatte i naturen. Ofte bliver man også klogere på områdets historie, dyreliv m.v.

Geocaching er blevet så populær, at Naturstyrelsen har måttet lave særlige regler for placering af "skatte" i statsskovene.

 Der er også gemt ”skatte” i Nordby Bakker. Kom i gang på geocaching.com.

Læs mere om reglerne for geocaching

Når hunden er med

Hunde skal altid føres i snor. Også på stranden skal hunde holdes i snor fra 1. april til 30. september. I vinterhalvåret må hundene løbe frit på stranden, hvis du har kontrol over hunden, og kan kalde den til dig. Vis hensyn og tag altid en pose med til hundens efterladenskaber.

Læs også Med hund i naturen

På jagt efter rav

Det er faktisk muligt at finde rav langs Samsøs kyster, men det kræver ofte både held og dygtighed. Ravet hvirvler bedst rundt, når vandet er koldt, og det er også i vinterhalvåret, vi ser de nødvendige storme. Efter en dag med kraftig storm er det tiden at gå på jagt efter ravklumper, der ofte gemmer sig i bræmmerne af tang, som er skyllet op på stranden. Hold øje med flokke af måger, som er dygtige til at finde opskyl fra havet, når de tager for sig af muslingerne.

Samsø Naturskole kan man lære at lave smykker i rav.

Find sten og fossiler på stranden

Hvis der er en lille geolog gemt i dig eller børnene, er Samsø et af de bedste steder i Danmark at kigge efter sten. Det skyldes, at istiden har bragt usædvanlig mange stenarter til øen, og stenene findes i store mængder på strandene: porfyr, granit, basalt, gnejs, amfibolit, kvartsit, sandsten, kalksten, flint m.m. Start med at downloade folderen Sten på stranden.

Der er også mange fossiler. Det er muligt at finde let sandsten med gravegange, vættelys fra blæksprutter og forstenede søpindsvin (tordensten, seppedejesten). Søliljer, snegle, muslinger og hajtænder er sjældne.

Picnic

På en varm sommerdag er der mange steder langs den 9 km lange kyststrækning, hvor det er værd at åbne madkurven og termokanden. Hvis man har behov for bænke og borde, er det smukkeste sted ved P5, hvor der er udsigt over de bølgende bakker og Issehoved (1 på kortet), og samtidig er der læ for vestenvinden. P3 ved Kragemosen har også bænkeborde. P8 ved Ballebjerg (5 på kortet) har kun bænke, men til gengæld fantastisk udsigt og masser af græs til at sprede et tæppe ud.

Der er ikke bålpladser i Nordby Bakker.

Værsgo at plukke bær og svampe

Det er tilladt at plukke bær og svampe til eget forbrug på statens jorder, men vær opmærksom på, at en stor del af Nordby Bakker er i privateje. Desuden må man kun gå på stierne, og kun plukke hvad der kan nås fra stierne. Der er i øvrigt mange slåen og strandmalurt, der er gode at sætte smag på en brændevin.

Omkring Søndre Svinekilde ligger rester af en have med frugttræer til fri afbenyttelse.

Der arrangeres svampeture om efteråret af Samsø Naturskole.

Overnatning

Naturstyrelsen byder kun på én overnatningsmulighed i naturen, og det er en primitiv overnatningsplads ved P9 ved Vestballegård. Alle er velkomne, og overnatningspladsen kan frit benyttes.

Fri teltning

Der er ikke fri teltning på Samsø.

Book en aktivitet

En del af Naturstyrelsens områder på Samsø er åbne for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse.

Se, hvilke aktiviteter der kræver tilladelse