Året rundt i Ølgryde Plantage

Forår

I marts føder skovmåren et kuld på to til fire unger i et af sine gemmesteder – enten et hulrum i et træ eller en gammel fuglerede. Hannerne og hunnerne er oftest kun sammen i parringssæsonen, så hunnen har travlt med at skaffe føde til ungerne. Råvildtet søger ud på plantagens lille hedeareal for at lede efter friske skud. Det er varmere på heden end inde mellem træerne, så planterne spirer hurtigere under åben himmel.

Sommer

Duehøgen yngler fra marts til juli. Den har bygget sin rede højt oppe i et træ, hvor de tre til fire æg er godt beskyttede mod fjender. Selv om skovmåren netop har født, parrer de sig allerede igen. De befrugtede æg går i et hvilestadie i hunnens livmoder og begynder først at udvikle sig til næste forår. Omkring plantagens federe jord ved Mikkelborg står egeskoven rank. Et egern henter agern til sit forråd.

Efterår

De lokale går rundt i plantagen med svampekurv og kniv i jagten på kantarellet og Karl Johan. Rådyrene ville helst være forstyrrelsen foruden. Hasselnødderne er modne – mus og andre gnavere sørger for at fylde maverne, inden menneskene kommer og snupper maden.

Vinter

Sneen og stilheden har sænket sig over Ølgryde Plantage. Ædelgranerne spejder henover de andre træer i søgen efter varmere vinde. En gang imellem bryder et ”svusj-svusj” stilheden, når en langrendsløber okser på kryds og tværs af plantagen. Inde i hundeskoven lufter folk stadig deres kæledyr. Når hundene leger, deler ejerne en kop varm kakao, mens de vender verdenssituationen.