Smådyr ved Ørnbjerg Mølle
Både på land og i vandet vrimler området omkring møllen med smådyr. Dem nede i vandet ser man først, når man har fisket dem op med en køkkensigte eller et lille fiskenet, som føres forsigtigt frem og tilbage mellem vandplanterne eller lige over bunden.
Dobbeltbåndet svirreflue
Flad 7-11 mm lang flue med gedehamselignende farver. Stikker dog ikke. Kendes fra gedehams på, at dens følehorn er små og ikke trådformede. Larverne æder bladlus, men arten uddør i vinterkulden, så den danske bestand skal hvert år fornys fra middelhavsegnene.
Almindelig blåfugl
Hannen har lyst dybblå vinger med en smal, sort og hvid kant og et hvidt område forrest på forvingerne. Hunnens farve varierer fra blå til brun; har ofte orange pletter på vingekanten. Vingefang 3 cm. Flyver maj til september.
Admiral
Vingernes kraftige rødorange bånd og hvide pletter i striber på en mørk baggrund er et sikkert kendetegn. Vingefanget er 5-6 cm.
Ses fra maj til oktober. Overvintrer som voksen, men kun få klarer vinterkulden. I løbet af sommeren suppleres den danske bestand med tilflyvere sydfra.
Nældens takvinge
Vingernes grundfarve er rødbrun med mørkere og lysere pletter. Denne art kendes på de lyseblå pletter på bagvingernes bagkant. Vingefanget er 4-5 cm. Ses fra marts til oktober. Navnet kommer af, at larven lever på brændenælder.
Nældesommerfugl
I maj-juni findes en forårsform, som ligner nældens takvinge lidt. I juni-august optræder en form, hvor vingerne er sorte med klare røde og hvide tegninger på oversiden og et meget karakteristisk stregmønster på undersiden. Vingefang 3-4 cm. Larverne lever på brændenælder – deraf navnet.
Engrandøje
Vingerne er ensartet lyst gråbrune, men med tydelige sorte cirkler omgivet af en lysegul rand. Vingefanget er på 4-5 cm. Når hunnen skal lægge æg, flyver hun nogle gange hen over et græsklædt areal og lader æggene falde som bomber fra en flyver.
Citronsommerfugl
Vingerne har en karakteristisk orange plet på midten og små udtrukne spidser, vingefang næsten 6 cm. Hos hannen er oversiden kraftigt gul (til venstre på billedet), mens hunnens er lysere grønlig (til højre). I hvile klapper de vingerne sammen over ryggen, så farven ikke er så tydelig. Flyver i perioden april-maj og igen juni-september (en ny generation).
Aurora
Vingefang 4 cm. Hannen kendes på den store, orange forvingespids, som siges at afholde fugle fra at æde den. Hunnen ligner kålsommerfuglene, men i hvile er dens spættede vingeunderside et godt tegn. Flyver fra april til oktober og lægger æg på f.eks. engkarse. Larven er grøn og svær at få øje på.
Almindelig vandnymfe
De voksne har en lang, trind bagkrop, hannens blå, hunnens grønlig. Vingerne holdes samlet over kroppen i hvilke. Ses fra maj til september, bl.a. når de parrer sig. Nymfen findes hele året på dammens bund. Dens munddele er formet som en pincet.
Regnklæg
En godt 1 cm lang, grålig, flad flue, der ynder varmt, fugtigt og stillestående vejr. Hunnen suger blod fra bl.a. mennesker, men i modsætning til myg stikker de ikke – de ”klipper” i stedet hul på huden med deres sakselignende munddele.
Blodrød hedelibel
De voksne har lang, trind bagkrop, hannens rød, hunnens gulbrun. 3-4 cm lang. Ses i perioden juni-oktober. Vingerne holdes ud til siden i hvile. Nymfen findes hele året på dammens bund. Dens munddele, som kan slynges ud efter bytte, danner en maske magen til den blå libels.