Flagermus
Der er registreret ni flagermusarter ved det nationale testcenter for store vindmøller: damflagermus, vandflagermus, troldflagermus, dværgflagermus, sydflagermus, skimmelflagermus, brunflagermus, Leislers flagermus og langøret flagermus. Damflagermus, vandflagermus og troldflagermus var de almindeligste arter i testcentret.
Det er Aarhus Universitet, der registrer både de forskellige arter, antallet af flagermus og aktiviteten af dem i arbejdet med at vurdere, om vindmøllerne påvirker flagermusene i området. Universitetet undersøger også flagermusenes adfærd ved vindmøllerne og kigger på, om der er noget ved møllerne, som potentielt er i konflikt med beskyttelsen af flagermus.
Universitetets undersøgelser har vist, at flagermusaktiviteten ved søer og damme i og omkring testcentret var signifikant højere i 2013 end i 2011. Søerne og dammene er formentlig vigtige fourageringssteder (de steder, flagermusene søger føde) for de lokale bestande af damflagermus og vandflagermus gennem sommeren og efteråret. Der var højere aktivitet af flagermus ved vindmølletårnene end langs nærliggende skovbryn og ved meteorologiske master. Disse forskelle i flagermusaktiviteten indikerer, at vindmølletårnene er attraktive for flagermusene, formentlig som fourageringssteder.
Naturstyrelsen passer ekstra godt på de skovområder i Østerild Klitplantage, som er egnede til levesteder for flagermusene. Styrelsen sørger også for, at der er lysninger, hvor de kan jage føde. I 2015 blev der udgivet en rapport, som viser, at flagermusene ikke har lidt det mindste overlast på grund af testcentret.
Læs mere om flagermus i Miljøstyrelsens artsleksikon