1. Ringborgen på næsset
Allerede for 200 år siden var der fokus på Rispebjergs rødder tilbage til oldtiden. I en indberetning fra præsten ved Peders Kirke, Herman Præst, til Nationalmuseet fra 1808 gives følgende beskrivelse af Rispebjerg: ”Herfra har ventelig Søerøverne i Oldtiden haft deres Udkik til Søen paa 1/4 Vejs Distance, og tillige havt deres Smuthul, og faste Bolig der, som da har været langt mere omgivet med Skov, end nu”. Det er naturligvis Ringborgen yderst på næsset, der har givet anledning til denne sørøverhistorie.

Jernalderens tilflugtsborg med den indre Ringborg yderst på næsset og den ydre ringvold med volde og voldgrave.

Snit af den yderste del af Rispebjergnæsset, der viser Ringborgens meget strategiske placering.
Ringborgen ligger strategisk placeret på et naturligt næs, afgrænset på tre sider af stejle skrænter ned mod Øleådalen. Borgen har ligget særdeles godt beskyttet med op til 15 m høje stejle skrænter til alle sider undtagen mod sydøst. Her har Ringborgen i stedet været sikret af en 115 m lang og 3 m høj halvkredsvold opført af solide jordværker i form af volde og voldgrave. Den del af borganlægget blev fredet i 1894.
Endnu et voldforløb har yderligere befæstet næsset 200 meter længere mod sydøst. Ringborgen indhegner med den ydre ringvold et areal på ca. 4,5 ha, og er herved Bornholms største forsvarsværk fra jernalderen. Til sammenligning er øens næststørste borganlæg fra oldtiden, Borgen i Rø Plantage, på 3,2 ha.
Engen vest for Ringborgen har også været befæstet med en 28 m bred voldgrav, der har skåret sig gennem Øleådalen og herved sikret borganlæggets livsvigtige vandforsyning i form af to kildevæld. Samtidig indhegner voldgraven vigtige græsningsarealer til de medbragte husdyr.
Hvornår Ringborgen er blevet opført og været i brug er ikke endeligt fastslået. Indirekte fortæller fundet af en gravplads indenfor selve borganlægget dog, at borgen er blevet opført kort efter Kr. f., og at den må have været i funktion gennem det meste af romersk jernalder indtil ca. 300 efter Kr. f.