3. Sydbornholmernes slot
I modsætning til de øvrige tilflugtsborge optræder Ringborgen i kilderne til øens nyere historie. Første gang er i 1535, hvor bornholmerne forgæves havde forsøgt opstand mod lybækkerne på Hammershus. Den bornholmske bondehær måtte i hast trække sig tilbage mod Ringborgen på Rispebjerg. Før de nåede så langt, havde lybækkerne dog indhentet oprørene og tilintetgjort dem ved Ugle Enge syd for Åkirkeby.
Under den nordiske 7-årskrig 1563-70 optræder Ringborgen igen i de historiske kilder. Denne gang som feltlejr for den lybske lensmand på øen, Schweder Ketting, der skulle organisere øens forsvar mod svenskerne. Han uddelte våben til befolkningen, trænede mandskabet og oprettede et beredskab med en række feltlejre rundt på øen.
Sammen med etableringen af feltlejren Korreslot på Rispebjerg er flere af digerne i området utvivlsomt blevet forstærket – det gælder bl.a. Bukkediget på NØ-siden af Rispebjerg.
Et brev underskrevet af lensmanden er afsendt fra Korreslot. Det må dengang have været navnet på Ringborgen. Et nærliggende hus har siden taget navn efter lejren, så navnet Korreslot er fortsat bevaret. Tilsvarende hedder en af vejene til området Slotsvejen. Den viser vej til hvor Sydbornholmerne dengang havde deres eget ”slot”.

Ældste udskiftningskort fra 1816, der viser huset med navnet Korreslot (kun navnet “Slot” er synligt på kortet) samt Slotsvejen. Den gamle vej gennem hulvejen ned til Øleådalen er vist.
© Geodatastyrelsen