Højlyngstiden
Ingen ved helt, hvornår højlyngen blev højlyng. Men den oprindelige skov er blevet mindre og mindre lige siden bondestenalderen, hvor skovrydningen startede. Den gang måtte træerne vige for datidens landbrug, og siden blev mere og mere skov inddraget til landbrugsjord og derefter til byer og andre menneskelige aktiviteter.
Den skov, der var tilbage, blev udnyttet intenst til at skaffe brænde og tømmer. Samtidigt sendte bønderne deres svin i skoven om efteråret, hvor de åd olden, der ellers skulle blive næste generations træer. Den olden svinene overså, blev til småtræer, og de blev ædt den næste sommer, når køer og får kom på græs. Resultatet blev, både på Bornholm og i det øvrige Damark, at skoven til sidst stort set var forsvundet.
På Bornholm blev skovene inde på øen til klippeheder med lyng og ene. Højlyngen blev området kaldt, og det fyldte omkring en femtedel af øens areal, indtil skovrejsningen begyndte i 1800tallet. På højlyngen fortsatte befolkningen deres aktiviteter, fra dengang den var skov: de hentede det brænde, der var, de skar lyng og hentede tørv i moserne, og de sendte dyrene på græs. Formelt var højlyngen kongens ejendom, men der blev praktiseret en slags allemandsret.
I slutningen af 1700tallet var Danmarks skove tæt på udryddelse, da kun 2-3 procent af landet var skovdækket. Forskellige konger havde i flere omgange forsøgt sig med forordninger om skovbevarelse og plantning af ny skov, men var i det store hele blevet overhørt.