Planter
Rørvig Sandflugtsplantage blev plantet fra ca. 1867 på et landskab af klitter med flyvesand. Ud mod havet og de yderste sandklitter blev der plantet bjergfyr og klitfyr, der er særdeles hårdføre. Alligevel kan man i dag se, at den yderste række træer ud mod Kattegat er krogede af vind og vejr.
Lidt længere ind er der plantet østrigsk fyr og den rødstammede skovfyr. Med årene er der bl.a. kommet eg, bøg og birk til. Og skoven bliver mere og mere præget af løvtræer.
Om efteråret er der svampe i plantagen. Du kan både finde rørhatte og violet ametysthat. Derimod skal du være heldig for at finde kantareller. I det hele taget er vegetationen i skovbunden sparsom.
Hybenroserne invaderer klitheden
Andre planter på klitheden og overdrevsarealerne ved Korshage og Skansehage er fx krybende pil, gul evighedsblomst, revling, blåklokke, bynke, blåtop og timian. I de senere år er dele af klitheden groet til med rynket rose rosa rugosa. Naturstyrelsen gør et stort arbejde for at holde den invasive hybenrose nede, og længere ude mod Flyndersø, Korshage og Skansehage hjælper heste og kreaturer til med til at holde roserne samt gyvel og tornblad nede.
Læs mere om rynket rose i artsleksikonet
Istidens rensdyrlav
Ud mod havet strækker sig et bælte af klithede med lyng. Her er også rensdyrlav, der vokser i læ mellem lyng og spredt græs. Lav vokser kun nogle få millimeter om året. I Danmark indvandrede rensdyrlav lige efter istiden. Så kom rensdyrene, og efter dem kom de første mennesker, rensdyrjægerne.