Aktiviteter på Røsnæs

Vandreruter

Sporruter med krigshistorie

Der er tre såkaldte ’sporruter’ på Røsnæs, der hver især fortæller en krigshistorie. Du kan springe på ruterne enten ved fyret eller fra en af de tre parkeringspladser, der findes på Røsnæs:

1. Den gyldne sporrute fører dig rundt til levn fra Kanonbådskrigen, der fandt sted 1807-14 og var en del af Englandskrigene. 
Ruten er på 3,2 km.

2. På den røde sporrute er det historien fra 2. Verdenskrig (1940-1945), du oplever. 400 tyske soldater var udstationeret på Røsnæs under krigen. Ruten er på 5,8 km.

3. Den sorte sporrute viser vej til historiske levn fra Den Kolde Krig (1945-1989). Blandt andet kommer du på besøg i en bunker i Vågehøj med en kystovervågningsradar. 
Ruten er på 5,5 km.

Den grønne naturrute

Har du lyst til at trave en tur uden at forholde dig til krige og deres levn, er der en ren naturrute, som er markeret med grønt. Den går fra p-pladsen ved Røsnæsgården sydpå rundt om Vågehøj og tilbage til Røsnæsgården. Ruten er på 1,5 km.

Ruterne er for de terrængående, og det er umuligt at medbringe barnevogn eller klapvogn. Ved højvande kan stranden være oversvømmet.

Geologi på strandene

Er du interesseret i geologi, kan du bruge mange timer på Røsnæs. Både skrænterne, som fortæller historie fra istiderne, og de forskellige lerarter kan studeres. Men også på de stenede strande er der spændende ting at se. Særligt på nordkysten, hvor bølgerne polerer stenene glatte, kan du finde ledeblokke, som stammer fra Dalerne i Sverige og Østersøområdet.

Du kan også se en geologiudstilling i Hestestalden på Røsnæsgården.

Læs mere på rns.dk

Udstilling i Røsnæs Fyr

Fyrmesteren er flyttet, og hans bolig og fyret er nu indrettet for publikum, der kan besøge den interaktive udstilling i de gamle stuer.

Der er masser at hente for bedsteforældre, forældre og børn, som vil lære om naturen på Røsnæs og Røsnæs’ krigshistorie iblandet forklaringer om landskabets mod- og medvirken til hærenes planlægninger og slag.

Her er grafiske og fotografiske fortællinger, her er beskrivelser af Røsnæsspidsens tilblivelse frem til i dag, der er undervandshistorie og interaktive foranstaltninger, som holder de besøgende vågne. Kommer du efter lukketid, skal du ikke fortvivle. For om aftenen sikrer en særlig lysopsætning, at du oplever udstillingens fortælling gennem vinduerne.

Er du smal om livet, kan du skubbe dig gennem lemmen, træde ud på fyrets øverste etage og læse krigshistorie på en frise hele vejen rundt på rækværket.

Læs mere i folderen om Røsnæs Fyr

Se åbningstider for udstillingen i fyret og caféen

Café Fyret

I den gamle og nu restaurerede hestestald helt ude for foden af fyret er en lille café. Her serveres kaffe og kage og lidt koldt at drikke på en varm dag. Du kan vælge at sidde udendørs eller inde.

Pluk og spis

Flere steder på Røsnæs kan du forsyne dig med bær og frugt i sæsonen, bl.a. enebær, brombær, havtorn, hyld, mirabel og røn.

Læs mere om årstiderne på Røsnæs

Bål- og overnatningspladser

Der er primitive overnatningspladser (lille lejrplads) øst for Røsnæsgården, der kan benyttes uden særlig tilladelse. Disse pladser egner sig ikke til store grupper.

Den store lejrplads ved Skanseskoven kan benyttes efter forudgående ansøgning. Booking sker via book.naturstyrelsen.dk.

 

Der er adgang til vand ved gården.

Læs mere om pladserne og find dem på kort på udinaturen.dk

Forespørgsler vedrørende Røsnæs Naturskole og lejrskole rettes til Naturskolen, tlf. 5950 9776 eller 2157 0983.

Guidede ture

Naturvejleder Morten Lindhard laver guidede ture og arrangementer på bestilling. Ring eller skriv til ham, og fortæl, hvad du gerne vil se og opleve. Morten Lindhard: 

Obfuscated Email eller tlf. 2157 0983.

Røsnæs Naturskole. Foto: Tobias Markussen

Røsnæs Naturskole

Naturskolen er indrettet i den gamle hovedbygning på Røsnæsgården.

Her er klappedyr, klatrebane, bålplads, borde og bænke. Ligesom udstillingsstalden er det hele åbent døgnet rundt, året rundt.

Naturskolen er også en lejrskole, der kan lejes af både skoler og private.

På Røsnæsgården kan du også besøge Café Edderfuglen, der serverer kaffe, kage og mad.

Læs mere om Røsnæs Naturskole på rns.dk

Med hund på Røsnæs

Du må gerne tage din hund med til Røsnæs, men den skal holdes i snor.

På stranden er der dog fri leg for de firbenede fra 1. oktober til 31. marts.

Læs folder om hund i naturen

Til hest

Der er ingen cykelruter på Røsnæs. Så hvis du vil op i højden i stedet for at trave, må du til hest. En riderute er markeret om de østligste dele af Røsnæs. Du finder ruten ved den første p-plads, når du ad Røsnæsvej kører ind på Røsnæs.

Se ridestien (hvid rute) på kort

Vågehøj radarbunker

Fra gammel tid og helt frem til 1964 blev Vågehøj brugt til at holde udkig efter fjenden til søs, senest ved hjælp af radarteknologi.

I 2012 blev den gamle bunker åbnet for offentligheden som led i udstillingen ”Røsnæs – et militært kulturlandskab”.

Her kan du nu selv prøve at overvåge trafikken gennem Storebælt fra bunkeren inde i højen.

På en stor computerskærm med søkort over indsejlingen kan du se de skibe, der netop i dette øjeblik er på vej gennem strædet eller ligger for anker i Kalundborg Fjord.

I en mappe med oversigter over skibstyper kan du sikre dig, at de pågældende skibe er velkomne. Er de ikke det, kan du over anlægget sende beskeden videre til kommandocentralen, som så tager affære.

Fisk fra stranden

Røsnæs er et godt sted til spinnefiskeri, men også fluefiskere kommer her. Der er gode muligheder for at fange bl.a. havørred, hornfisk, ising, rødspætte og skrubbe fra stranden. Alt efter vindretning kan du vælge at fiske fra syd- eller nordkysten af Røsnæs.

De fleste dage vil du møde andre lystfiskere i waders og vand til lysken. Husk fisketegn.

Læs mere om lystfiskeri og fisketegn

Snorkling

Hvis blot I holder jer på syd- eller nordsiden af Røsnæs – og ikke svømmer ud på revet vest for spidsen – kan I få masser af spændende oplevelser med hovedet under vand og en snorkel.

Tangskovene langs kysterne er fine og byder på rigeligt at se på. I kan bl.a. være heldige at se blåstribede savgylter og tangsnarer. Måske får I også øje på tangnål og snipper, som man kan genkende på hovedformen, fordi de er i familie med søheste. Men I skal se godt efter, for de kan næsten ikke svømme og klarer sig ved at ligne tang og fange meget små dyr. I denne familie står hannerne for yngelplejen.

Læs om de danske fisk i artsleksikonet