Aktiviteter i Rold Skov

Mountainbike

I det kuperede terræn i Rold Skov finder du et af Danmarks mest omfattende MTB områder med et stort og varieret MTB tilbud med alle sværhedsgrader. Hele det samlede rutenet på 50 km og ca 1000 højdemeter byder på både tekniske svære singletracks med et godt flow og mulighed for store stigningsmæssige udfordringer. Desuden særlig Downhillbane og et MTB teknikområde. 

Flere informationer om ruterne, leje af cykler m.m.

Løberuter

Vandreruter giver gode muligheder for løbeaktiviter, bla. er stien rundt om St. Økssø en populær tur. Desuden er der i alt 5 selvstændigt markerede løberuter på henholdsvis 2,1 km, 5 km, 7,1 km og 10 km samt en ½ marathonrute på 21,1 km. Rutekortene kan ses her:

1/2 Marathonruten

5 og 10 km, sundhedsporet

Ardenruten

Motion og naturfitness

Sundhedssporet med start ved Skørping Hallen er en kort rute på 2,1 km, hvor man kan få målt sit kondital. Ruten gennemføres i gang eller løb og med registrering af tid kan man aflæse sit aktuelle kondital på de opsatte tavler.

Brug skovens mange naturlige elementer som et "grønt" fitnessrum. Ved sundheds-sporet tæt på Skørping Hallen er der indrettet en fast naturfitnessbane.

Læs mere om sundhedssporet og se instruktionsvideoer

Se øvelserne

Se udstrækningsøvelserne

Svømning

Både St. Økssø og Madum sø er populære indlands badesteder. Ved St. Økssø findes en badebro, og i vinterhalvåret forvandles en bålhytte til en brændefyret sauna, hvor søens helårsbadere holder til.

I St. Økssø afmærkes i sommerhalvåret en 1570 m lang svømmebane. Kombineret med den 2,6 km lange søsti er der gode muligheder for træning af bl.a. triathlon.

Læs mere om vinterbaderne på soeensfolk.dk

Se svømmekort

Sejlads og vandsportsaktiviteter

I Rold Skov er det muligt at benytte Mossø til sejlads og andre vandsportsaktiviteter. 

Det er også muligt at sejle på Lindenborg å. 

Det er ikke tilladt at sejle eller bruge St. Økssø til nogen former for vandsportsaktiviteter.

Ellers kan vi henvise til de 2 søer, Navn Sø og Vilsted Sø i Vesthimmerland, hvor både sejlads og vandsportsaktiviteter er tilladt.

I Vilsted Sø er vandsportsaktiviteter tilladt i størstedelen af søen - se mere her.

På ski i skoven

Når vejrforholdene er til det og sneen dækker skoven, præparerer Naturstyrelsen en langrendsløjpe i skoven nord og syd for Skørping Skole.

Læs mere om den aktuelle tilstand, hent kort mm.

Vandreruter

Rold Skov vrimler med skovveje og skovspor, som alle er brugbare til en vandretur. I vandretursfolderne for Rold skov og Rebild Bakker er nogle af de mest farbare og spektakulære markeret med gult. Den gule farve genfinder du i naturen, som gule pletter malet på stammer eller store sten. Ca. 60 km vandreruter er afmærkede. Følg gul rute og hav folderen i baglommen, så farer du aldrig vild i den store skov. Alle de gule ruter har tilknytning til de mange p-pladser, hvorfra der er markeret kortere eller længere stisløjfer med længde angivet på kortet. Næsten alle skovens seværdigheder kan nås ved at følge de gule ruter.

Normalt er skovvejene kun beregnet til motorkørsel i forbindelse med skovens drift, men i statens del af Rold Skov er mange af skovvejene i så god stand, at de godt kan befærdes af handicappede med f.eks. en el-scooter eller tilsvarende motoriseret kørestol - dog uden garanti. Omkring St. Økssø er anlagt en sti specielt beregnet til færdsel for kørestolsbrugere.

Statsskoven udgør kun ¼ af Danmarks største oprindelige skov, og i de private dele af skoven gælder andre regler når du færdes, men der venter alligevel store oplevelser for den der vover sig ud i den store skov. Rold Skov Natur- og Kulturcenter har udgivet kort over hele Rold Skov.

Se Rold Skov webguide

Orienteringsløb

I skovområdet tæt ved Skørping Hallen er der etableret faste orienteringsløbsposter. Ved at vælge hvilke poster man skal finde fra gang til gang eller ændre rækkefølgen, kan der laves uendelige mange løbekombinationer i skoven (let/svær). Kan også bruges til opgaveløb eller MTB-orienteringsløb. 

Hent kortbilag her

Organiserede naturture

Året rundt afholder Naturstyrelsen, kommunerne og forskellige organisationer en række offentlige ture i Rold Skov. Turene er som udgangspunkt gratis, med mindre andet er anført i Rold Skov kalenderen, der udgives en gang årligt af Rold Skov Natur- og Kulturcenter.

Se arrangementer på roldskov.info

Se arrangementer på RebildPorten

Ridning i skoven

Der er fri ridning i skoven dog er der en række undtagelser og hensyn til andre gæster som man som rytter skal efterleve. Disse "God Rytter Kodeks" fremgår af nedenstående kortbilag. I den nordlige del af skoven er der ialt 21 km umarkeret riderute anbefaling. I den sydlige del er de 20 km rideruter markeret med gule hestesko på træerne. Desuden er der her på delstrækninger etableret spring og rastepladser samt mulighed for hestebadning

Riderute Rold Skov Nord

Riderute Rold Skov Syd

Med hund i skoven

Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i skoven. Naturstyrelsen anmelder det til politiet, hvis man lader sin hund løbe løs, hvor man ikke har lov. Det skyldes, at hunden kan være en stressfaktor for naturens vilde dyr og til gene for andre skovgæster. Reglerne fremgår af Naturbeskyttelsesloven, så spar dig selv for en træls oplevelse og hold hunden i snor - eller besøg en af hundeskovene. Den jyske skovhave er Danmarks første hundeskov, og år for år bliver den en større og større oplevelse for både fir- og tobenede skovgæster. I Hesselholt Skov ved Arden findes ligeledes en mindre hundeskov. Disse og andre hundeskove i området, f.eks. Juelstrup Sø, kan findes på Ud i naturen kortet.

Læs mere om den Jyske Skovhave

Se hundeskove på udinaturen.dk

Frit fiskeri

I mange fiskevande tilhørende staten er der frit fiskeri, dvs. man ikke skal betale for at fiske, men blot være i besiddelse af et gyldigt fisketegn. Nogle statslige fiskevande kan dog have fiskeforbud, f.eks. af naturhensyn, så check altid fiskevandet på Ud i naturen kortet. I Lindenborg Å udbyder Naturstyrelsen frit fiskeri på to strækninger. I Rold Skov er der frit fiskeri i St. Økssø og i den nærliggende Mossø. Ved St. Økssø er anlagt en fiskeplads for kørestolsbrugere. I søerne findes der en stor bestand af aborrer.

Køb fisketegn på fisketegn.dk

Se fiskevandet på udinaturen.dk

Geocaching - på opdagelse med GPS i Rold Skov og Rebild Bakker

Geocaching er en slags orienteringsløb i gangtempo for hele familien. Man skal finde en ting gemt i naturen eller på et interessant sted. Geocaching er med andre ord en jagt, hvor man ved hjælp af en særlig GPS-modtager eller en mobiltelefon med GPS kan finde skatte i naturen. Den er blevet så populær, at Naturstyrelsen har måttet lave særlige regler for placering af "skatte" i statsskovene.

Læs mere om geocaching på rebildporten.dk

Læs mere om reglerne for geocaching

Stiguide Himmerland

Nu kan du skyde genvej til oplevelser i Rold Skov og resten af Himmelrand med app'en "Stiguide Himmerland", der indeholder kort med turforslag og masser af fortællinger om spændende steder, træer, kilder, fortidsminder, personer og meget andet. Hent app'en i AppStore eller GooglePlay. App’en er udarbejdet af Rold Skov Natur- og Kulturcenter i et samarbejde med Naturstyrelsen og Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommuner. Den udbygges og forbedres løbende.

Overnatning

I Rold Skov findes der en række muligheder for primitiv overnatning. Der findes en sheltersplads bag Mosskovpavillionen samt en række primitive lejrpladser. Større grupper henvises til de to lejrpladser Klodholm og Jamborettepladsen, der kan bookes på nettet. Alle pladserne kan findes på Ud i naturen kortet. Overnatning på campingplads, bed-and-breakfast, vandrerhjem eller hotel kan anvises af turist bureauet i RebildPorten.

Find campingpladser, vandrehjem o.l. på rebildporten.dk

Se muligheder for primitiv overnatning på udinaturen.dk

Bålpladser og naturbaser

Det er hyggeligt at tænde bål i skoven og lave snobrød eller riste pølser, men al brug af åben ild skal ske på de godkendte bålpladser eller bålhuse. Alle pladserne kan findes på Ud i naturen kortet. Vær opmærksom på, at der i tørre perioder kan være udstedt totalforbud mod rygning og brug af åben ild i hele skoven.

Bålhytterne fungerer også som naturbaser. Her findes et aflåst depot med feltudstyr, som anvendes af skoleklasser, børnehaver m.fl.

Læs mere om naturbaserne i Rold Skov

Se bålpladser på udinaturen.dk

Legepladser

Nær Rebild findes naturlegepladsen Røverknolden, som er et paradis for aktive unger og legesyge voksne. Her er skovlegeplads med rutsjebane, bålplads, borde og bænke, halvtag m.m. Desuden forskellige udskårne røverfigurer og legeredskaber. Uden om naturlegepladsen findes en lang sansesti, som forbinder pladsen med et musikområde med sjove instrumenter, udhugget i træ.

Læs mere om naturlegepladsen Røverknolden på Røverknolden.dk