Året rundt ved Rubjerg Knude

Forår

I marts synger Lærken og lokker folk af huse. Kigger man ned, vil følfoden stå gul i blomst, når forårssolen er fremme. 

Millioner af fugle flyver i april hen over Jylland på vej mod yngleområderne i Skandinavien og det nordlige Rusland. På lune dage med sydøstenvind kan man se en del af dem. Om morgenen er her finker, stære og duer – og op ad dagen, når det bliver lidt varmere, kommer rovfugle på træk: musvåge, spurvehøg, fjeldvåge og falke. 

Et stykke ind i maj blomstrer den smukke nikkende kobjælde og den hulkravede kodriver i klitplantagen og ude på de åbne overdrev. Hvidtjørnen er også i blomst, den rødryggede tornskade er på fødejagt, og tornsangeren synger sin sang.

Sommer

I juni står de store områder med rynket rose nu kulørte og velduftende. Pluk bladene og kog dem til sirup eller lav duftevand af dem. Især i klitplantagen blomstrer mange rosearter netop nu.

Juli  er orkideernes måned og deres blomstring i klitplantagen er en helt særlig oplevelse. Man kan se hollandsk hullæbe, ægbladet fliglæbe, hjertebladet fliglæbe, pukkellæbe, skov-hullæbe, rød hullæbe og knærod. Nogle blomstrer langt ind i august. 

I august kan du finde de særlige korbær, der minder om små brombær. De er modne nu og klar til at blive plukket.

Efterår

Fra september gulner havtornen. Og der er svampe i plantagen.

I oktober kan du trave en tur op på Rubjerg Knude en blæsende dag. At være underlagt naturens kræfter midt i den store dynge af sand er en helt særlig oplevelse, som man ikke må snyde sig selv for. 

I starten af november er det tid til at plukke havtorn. Disse fine orange bær rummer store mængder af C-vitamin og mindre mængder A, B, E og P-vitaminer. De er klar til at blive plukket i efteråret og egner sig fortrinligt til både bjesk og marmelade. De kan dog være lidt besværlige at gå til, da de nemt smatter ud mellem fingrene. Læg evt. et klæde under busken og ryst så grenene, så bærrene falder af.

Vinter

I løbet af efteråret er tusindvis af drosselfugle ankommet til deres vinterdestination i Danmark fra Norge og Sverige. Her er de gået i gang med at spise de orange havtornebær. Man har talt op mod 30.0000 sjaggere i krattet.

Selv om det er december eller januar kan et lille telt, en varm sovepose og uldent undertøj være det eneste nødvendige grej til et uforglemmeligt weekendophold på den lille lejrplads i Rubjerg Klitplantage.

Hele året kan man være heldig at se rådyr i klitplantagen. Størst chance er der i morgengryet eller i skumringen. Hvis der er sne, kan sporene nemt ses. Gå en tur en tidlig vintermorgen og håb det bedste.

Læs mere

Læs mere her om, hvad du må samle i statsskovene

Hvis der er sne, kan du gå på jagt efter dyrespor i sneen. Nyfalden sne i et tyndt lag er bedst. Prøv om du kan finde ud af hvilke dyr, der har afsat sporene, og følg nogle af dem et stykke for at se, hvor dyrene færdes.  I kan også gå på jagt efter de såkaldte ’ædespor’. Ædespor er for eksempel grankogler, som dyr og fugle har gnavet på deres helt særlige måde. 

Læs mere om dyrespor og ædespor

Der er mange gode grunde til at tage på tur i naturen, når skolebørnene holder vinterferie. Frisk luft, motion og samvær med familie og venner er et par af dem. At gå på opdagelse og lære noget om den natur, som omgiver os, er en anden. Du kan også blive klogere på dyr og planter og få gode ideer til lege og ture i naturen i Naturstyrelsens idékatalog

Se mere i idékataloget