Dyr
Det er en overlevelseskamp for træerne i de første 10 år i unge skove som Højbjerg Skov, Bakkely Skov og Kobæk Skov. Ukrudt, musenes gnaven og rådyrenes og harernes bid af træernes friske skud truer, men nu har træerne vokset sig store og stærke og er i balance med de mange dyr, som er flyttet ind i deres nye bolig.
De første år efter skovene blev plantet, var det primært hare, agerhøne og fasan, der levede i området. De hører typisk til det åbne land, og de lever stadig langs engene og skovbrynene. Nu har også skovdyrene indfundet sig. I de tætte bevoksninger er der gode skjul for de mange rådyr. På skrænter og langs grøfterne har ræven lavet sine huler.
Fuglelivet har også ændret sig. I dag høres sangdrossel, løvsanger og skovskade fra tykningerne. Derimod er hulrugende fugle som mejser, spætter og rødstjert stadig sjældne, fordi der endnu ikke er gamle, hule træer med redepladser. Der er ellers ikke mangel på føde i de unge beplantninger. Skovene er anlagt med det sigte at skabe stor variation og gode muligheder for dyrene til at skaffe føde. Derfor har skovene 10-20 meter brede løvtræsbryn med hassel, tjørn, slåen, hyldebær, æblerose m.fl., samt åbne arealer med græsning og sol og varme for dyrene.
På de salte strandenge ved Vasebro ud mod Skælskør Yderfjord dominerer vadefuglene, fx strandskade, rødben, stor regnspove og klyde. I det ferske vand ved Kobæk sø kan man opleve andre fugle på søen og engene. Medbring en kikkert og besøg fugletårnet, så skulle der være mulighed for at få øje på ænder, gæs, vadefugle og rovfugle.
Læs mere om fuglearterne i artsleksikonet. Fugleinteresserede kan også gå ind på dofbasen.dk, hvor der indrapporteres fugle-observationer i området.