Aktiviteter ved Søheden Skov

Vandreruter

Der findes to anlagte ruter i Søheden Skov – en rød og en gul, som begge er afmærket på de karakteristiske røde træpæle i skoven.

Den røde rute

I 2015 blev en 3,3 km lang, fin natursti etableret. Her kan du nyde stedets fantastiske natur rundt i hele området og undervejs blive informeret om forskellige naturforhold på naturinfoskilte, der er opsat på ruten.  

Den gule rute

Er du gangbesværet, eller bare har lyst til en nem og kort gåtur, kan du vælge stedet ’Nem Sti, som er 1 km lang og let tilgængelig og derfor god for f.eks. gangbesværede.

Hærvejsruten

Desuden går hærvejsruten gennem Søheden Skov og er afmærket med det velkendte blå piktogram på de røde pæle. Den røde rute og Hærvejsruten følges ad noget af vejen.  Hærvejsruten, der findes i en lignende cykelrute, er en meget besøgt vandrerute. Helt tilbage i oldtiden har man kendt Hærvejen, som strækker sig fra den dansk-tyske grænse helt op det til nordligste Jylland. Vejen var ikke fra begyndelsen som sådan en ’anlagt’ vej. Den blev bare brugt meget og udviklede sig derfor over tid til at være en af Jyllands vigtigste færdselsårer.

Du kan stadig følge Hærvejen hele vejen ned gennem Jylland. Men du kan også nøjes med at gå langs det stykke, der løber gennem Søheden Skov. 

Cyklister er velkomne

På alle gruslagte skovveje i Søheden Skov er cyklister og mountainbikere velkomne. Husk at tage hensyn til folk på gå-ben.

  • Den nationale cykelrute 3, som er en cykelrute langs Hærvejen, går ind gennem Søheden Skov. I sin fulde længde løber ruten fra Syddanmark til Norddanmark ligesom Hærvejens vandrerute. Du kan læse mere om ruten på www.haervej.dk.
  • Den regionale cykelrute Bollerruten, som også hedder rute 60, går lige forbi Søheden Skov. 

Naturlegeplads

På højdedraget lige bag Lunken Naturskole er en skøn naturlegeplads, som blev bygget i 2014. Her er også bålplads og grill og derfor indbyder pladsen til en hel dag i naturen. 

Overnatning under åben himmel

Hele året rundt kan en god sovepose og en termokande med varm te være det, der skal til, for at få en naturoplevelse ud over det sædvanlige. At overnatte i en skov, hvor både grævling, ræv og rådyr lever, kan være mindeværdigt for både børn og voksne. I Søheden Skov er i alt fire shelters – tre, som ligger sammen, så I kan være en stor familie eller hele klassen samlet, og en enkelt, som ligger i lavningen med skoven i ryggen. Der er toiletter ved Lunken Naturskole.

Besøg Lunken Naturskole

Lunken Naturskole er et naturligt udgangspunkt for besøg i Søheden Skov. Her er p-pladser, toiletter og den rislende Nymølle Bæk, der passerer en idyllisk sø på netop dette sted. 

Studér en stålorm

Dele af Naturstien gennem Søheden Skov er en såkaldt ”Stålormestien” med indbyggede måtter, som du kan løfte, og på den måde få et kig ned til stålormene – hvis de ikke er smuttet væk. Den lille glinsende orm er faktisk en øgle. 

’Skyd’ fra fotoskjulet

Er du fotointeresseret er der i Søheden Skov etableret et ’fotoskjul’, hvor du i fred og ro kan sidde i skjul for skovens dyr. Her kan du være heldig at fotografere råvildt i den tidlige morgenstund.

Nyd skovens egern fra ’egernkigget’

De er små og søde at se på, når de springer omkring i træernes grene eller suser hen over jorden for at komme til tops i næste træ. Der er etableret et ’egernkig’ i Søheden Skov, så du kan få et ekstra godt indtryk af de rød-brune dyr med de buskede haler.