1. Klintinghoved

Sønderskoven ender brat ud mod Sønderborg Bugt. De høje bøge vokser helt ud til kanten af de nøgne, stejle skrænter. Når havet tager en bid af skrænten, ryger træerne med.
I skrænten ved Klintinghoved kan du se en flage af såkaldt glimmerler og glimmersand. Flagen består af et stykke havbund fra miocæntiden for mere end tre millioner år siden. Dengang var klimaet her nærmest subtropisk. Under den sidste istid for ca. 15.000 år siden blev den frosne flage skubbet op af ismasserne fra øst. Den strækker sig over ca. 50 meter.
Både tyske og danske geologer har undersøgt flagen, som blev beskrevet første i 1848. I 1930’erne samlede geologen Theodor Sorgenfrei og hans bror rester af mere end 60 forskellige arter af muslinger og snegle i glimmerleret. Den mørke farve i leret stammer fra forkullede planterester, som er skyllet ud i havet fra mangroveskove på fastlandet. I dag kan det være svært at se lagene i klinten, fordi overfladen med tiden er dækket af jord- og sandskred og bevoksning. En ny, kraftig storm kan ændre dette. Flere steder kan man se rester af de opløste muslingeskaller og sneglehuse i form af gipskrystaller. Klintinghovedformationen er den eneste forekomst af sin art i Danmark.
Før 1920 kaldtes den på tysk Wallkürenfels – på dansk Valkyrieklinten. Fra toppen af klinten kan du se Broager Kirkes to tårne og Dybbøl Mølle.