Aktiviteter i Staksrode

Vandreruter

Staksrode skov har tre afmærkede vandreture. Alle ture begynder og slutter ved p-pladsen ved Stenhøj strand, og alle kombinerer de oplevelsen af at gå i det kuperede terræn langs kysten med det mere flade terræn længere inde i skoven. Turene er mellem 2 og 5 km, og hver tur kan klares på 60-90 min. Du kan finde en vandretursfolder på p-pladsen.

Du kan også downloade vandretursfolderen her

Gul rute er en absolut skøn gåtur gennem et meget kuperet terræn med udfordringer for hele familien. Børn vil elske at løbe op og ned ad bakkerne, balancere på den yderste kant, klatre på de skæve eller væltede træer og samle sten, vættelys og søpindsvin langs stranden. I kommer også forbi ruinen af en middelalderborg med voldgrav – måske en røverborg. Gul rute er en rundtur på kun 2,4 km, men afsæt mindst en time, for der er mange flotte udsigter og rigtigt meget at se på. Ruten er ikke egnet for gangbesværede.

Rød rute er mindre anstrengende end gul rute, og alligevel får du et godt indtryk af kysten og skoven. Den 2,3 km lange rute følger primært kysten på toppen af skråningerne med mange smukke udsigter til Æbelø, Fyn og Trelde Næs. Men vandreturen slår også en løkke ind i den tætte skov, hvor turen både går gennem løvskov og nåleskov.

Blå rute er en forlængelse af rød rute, hvor du ser en meget større del af Staksrode skov. Turen er næsten 5 km lang, men det er alligevel en let rute uden de store bakker, med mindre man tager nogle afstikkere ned til stranden. Langs Randskovvej er et stort område naturforynget, altså hvor træerne har sået sig selv.  Hvor Randskovvej drejer skarpt mod vest – ved et par små gravhøje - ses et modertræ, hvis frø har dannet grundlag for store dele af den smukke bøgeskov. Blå rute er den eneste rute, hvor man også følger skovgrænsen langs Tjørnehæksvej med udsigt til markerne i det åbne land. 

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem Staksrode skov. Alligevel kan man sagtens cykle på skovvejene, hvor biler kun har adgang ad Stenhøjsvej til p-pladsen ved Stenhøj. 

Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter. Der må ikke cykles på gul rute.

Læs også MTB-kodeks

Den nationale cykelrute 5, Østkystruten, går tæt forbi Staksrode skov, og det er absolut værd at tage en kort afstikker til skoven, hvor der er primitiv camping, bålplads og shelter. 

Rideruter

Staksrode skov har ikke afmærkede rideruter, men det er muligt at ride på skovvejene. Benyt venligst kant- eller midterrabat. Der må ikke rides på stier, som er mindre end 2,5 meter brede. Stranden er ikke velegnet pga. de mange væltede træer.

Regler for ridning i skoven

Når hunden er med

Staksrode skov har ikke hundeskove. Derfor skal hunde altid føres i snor. Det er dog tilladt i perioden fra 1. oktober til 31. marts at lade hunden gå frit langs stranden – under forudsætning af, at du har fuld kontrol over hunden og kan kalde den til dig.

Læs også Med hund i naturen

Picnic og bålpladser

Der er mange steder langs den 3 km lange kyststrækning, hvor det er værd at åbne madkurven og termokanden. Men kun to steder er det muligt at tænde bål eller grille nogle bøffer. Disse steder er markeret på kortet som seværdighed nr. 8 og 10. Især ”Bålplads med shelter” (10) ligger i en gryde i en lysning med flot udsigt til Æbelø og Trelde Næs.

Mere om brug af bålpladser

Find sten og fossiler på stranden

Det plastiske ler – som man kan finde på stranden ved Staksrode - indeholder mange fossiler: søliljer, snegle, muslinger og hajtænder. Man kan også finde vættelys fra blæksprutter og pigge fra søpindsvin, men de stammer ikke fra det plastiske Lillebælt-ler.

Ellers er der altid masser af sten på stranden, så hvis der er en lille geolog gemt i børnene, er der rigtig meget at kigge efter: porfyr, granit, basalt, gnejs, amfibolit, kvartsit, sandsten, kalksten, flint m.m.

Start med at downloade folderen Sten på stranden

Værsgo at plukke bær og svampe

Hindbær vokser flere steder i Staksrode skov – især i de lysåbne partier.

Blandingen af løvskov og nåleskov giver om efteråret mulighed for at finde mange lækre spisesvampe i skovbunden. Stor trompetsvamp og mange arter af kantareller, rørhatte, skørhatte trives godt i området. Men spis kun dem, du kan bestemme med sikkerhed, for der findes også giftige svampe som satans rørhat og grøn fluesvamp i området.

Se hvad andre har fundet i Staksrode Skov på Svampeatlas' database

Lystfiskere

Der er dybt vand tæt på den 3 km lange kyst langs Staksrode skov, og det giver gode muligheder for lystfiskeri. Havørreder fanges især feb.-maj og sep.-okt.. Hornfisk maj-juni. Skrubber juni-dec. Torsk okt.-apr.

Overnatning

Staksrode har tre overnatningsmuligheder. De to er markeret på kortet som seværdighed nr. 8 og 10. Begge er primitive teltpladser, og den sidstnævnte har et shelter med havudsigt til 4-5 personer. Shelters er åbne, primitive træhytter, der giver læ, et fast underlag og tag over hovedet. Alle er velkomne, og det er efter princippet ”først til mølle”. Vis hensyn og giv om muligt plads, hvis andre også har behov for shelter.

Desuden er der en lejrplads til 30 personer i den østligste del af skoven ved kysten for enden af Randskovvej. Der må sankes brænde fra skovbunden til brug på bålpladsen. Lejrpladsen skal reserveres på forhånd.

Book lejrpladsen her.

Fri teltning

Staksrode skov har ikke fri teltning.

Book en aktivitet

Staksrode skov er åben for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse mindst 14 dage før arrangementet.

Søg tilladelse her

Se, hvilke aktiviteter der kræver tilladelse