Året rundt i Stenbjerg i Thy

Forår

Den første rigtige forårsdag kan bruges omkring bålet i Stenbjerg Klitplantage. Har du en god sovepose, er natten i det fri en smuk oplevelse.

Går du en tur langs stranden ved Landingspladsen ud på eftermiddagen, kan du se, når fritidsfiskerne går på havet. Det er en oplevelse i sig selv at se dem bugsere bådene ud fra stranden.

Faddersbøl Mølle har åbnet for publikum, og du kan få et fantastisk indblik i møllens historie gennem en udstilling, som blandt andet frivillige kræfter står bag. 

Sommer

Kan du lide at fiske, kan du fange hornfisk ved stranden nu. Køb også en pose nye kartofler ved vejen - så er aftensmaden sikret og sommerlykken gjort.

Stenbjergdagen, som er en festdag med mad og musik ved Landingspladsen, finder sted anden søndag i juli. Overskuddet går til den forening, som vedligeholder husene på Landingspladsen.

Mosebøllebær, de blåduggede små bær, som thyboerne kalder blåbær, er klar til at blive plukket. De kan spises direkte af planten, men er også dejlige i desserter eller som marmelade. 

Foto: Lars Gundersen

Stenbjerg Plantage. Foto: Lars Gundersen

Efterår

Der er svampe i klitplantagen nu. Du må gerne samle til eget forbrug.

Tag en tur i klitplantagen og studér de bjergfyr, som blev plantet for mere en 100 år siden for at holde på sandet og dæmpe sandflugten. Nu da løvtræerne ikke længere strutter så grønt, kan du fokusere på bjergfyrens grene, som nærmest krøller hen over jorden. 

Tag på ravjagt efter en efterårsstorm, når stormen har rusket godt op i havbunden. Langs Vesterhavskysten er det særligt godt at lede efter det brun-gule rav, som er fossilt harpiks, der er dannet i nåleskovene for 24 til 65 millioner år siden. Vælg gerne en dag med fralandsvind efter en storm, for så vil understrømmen flytte det lette rav ind på stranden. 

Vinter

Du kan stadig nå at hente kogler og mos til juledekorationerne. Du må gerne tage til eget forbrug.

Tag din hund med i hundeskoven Hegnet i Faddersbøl og trav julesulet af. Her kan hunden drøne frit omkring på 10 tønder land, mens du kan nyde den unge løv- og nåleskov, som blev plantet først i 1990’erne.

I slutningen af februar ankommer grågæssene til Danmark fra vinterkvartererne i Holland og Spanien. Store flokke raster i Thy. Du kan se dem nu. Nogle af dem yngler her i landet, blandt andet ved Stenbjerg. År hvor vinteren er mild, kan du også være heldig, at høre de allerførste traner ankomme allerede i februar.