Aktiviteter i Stenderup Skovene

Vandreruter

Der er fem afmærkede vandreruter i Nørreskov, Midtskov og Sønderskov. Alle vandreruter er varierede ved at kombinere stier langs kysten med stier gennem skovene. Turene er alle rundture på 3-7 km, og hver af dem kan klares på 30-90 min. Vandreruterne kan starte fra én eller flere af de i alt otte p-pladser.

Nørreskov

Gul rute (4,5 km med start fra Løverodde) byder på den største variation. Ruten følger strandkanten både ved Lillebælt og Kolding Fjord, men den slår også et smut op ad Kirkegårdsbakken, videre til Paradis-bugten og langs den snoede Mads bæk, som løber i en dyb slugt med stejle skrænter.

Rød rute (7 km). Højdepunktet på rød rute er udsigtspunktet Rønshoved og den flotte kyststrækning med udsigt til øerne Fænø og Fænø Kalv i Lillebælt. Ved Rønshoved bølger vandrestien op og ned ad skråningerne, men ellers er det meste af ruten ad vandrette stier gennem blandet skov med mange gamle bøgetræer. Rød rute kan fint kombineres med blå rute i Midtskov.

Midtskov

Blå rute (3 km med start fra p-pladsen mellem Nørreskov og Midtskov). Blå rute er de store udsigters gåtur. Den følger primært grænsen mellem skov og marker eller mellem skov og strand, og det giver en både varieret og utrolig smuk tur. Blandt mange seværdigheder er den 500 år gamle Strandgårdseg, stenaldergraven Langdyssen, naturskoven Skovholmen og voldstedet Skansen. Bålpladsen ved skovridergården er et godt stop for en picnic.

Gul rute (6 km med start fra p-pladsen ved Rødehus). Gul rute giver stort set de samme oplevelser som blå rute, men har desuden en længere tur ad Knippelsbrovej langs et smukt skovbryn og gennem frodig løvskov af især bøg og eg. 

Sønderskov

Blå rute (4 km med start fra p-pladsen ved Seljum have). Blå rute er en varieret tur gennem løvskov, langs skovbryn og ikke mindst langs stranden med udsigt til Fyn. Sønderskov er uden bakker og skråninger ned til kysten og generelt bedre egnet for handicappede og gangbesværede end Nørreskov og Midtskov. Bålplads ved stranden.

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem Stenderup-skovene. Under normale forhold er det glimrende at cykle på skovvejene, hvor biler ikke har adgang.  Men i perioder med meget nedbør – kombineret med hjulspor fra store skovningsmaskiner og lastbiler - er det en fordel at cykle på mountainbike.

Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Den nationale cykelrute 5, Østkystruten, går gennem Nørreskov, hvor den følger den asfalterede Løveroddevej og grusvejen Agtrupvej. Cykelruten kommer ikke ud til kysten, så det er meget anbefalelsesværdig at tage en kort afstikker til Løverodde og måske til Paradis-bugten, hvor der er primitiv camping og bålplads.

Rideruter

Stenderup-skovene har ikke afmærkede rideruter, men det er ikke desto mindre et rigtigt godt sted at ride.  Tag en ridetur langs skovvejene, der veksler mellem vandrette strækninger og stejle skråninger ned mod Kolding Fjord og Lillebælt.

Regler for ridning i skoven

Når hunden er med

Stenderup-skovene har ikke hundeskove. Derfor skal hunde altid føres i snor. Det er dog tilladt i perioden fra 1. oktober til 31. marts at lade hunden gå frit langs strandene – under forudsætning af, at du har kontrol over hunden og kan kalde den til dig.

Læs også Med hund i naturen

Picnic og bålpladser

Der er fem oplagte steder at åbne madkurven eller grille nogle bøffer: Paradis-bugten (3 på kortet), Borgsted Bakke (5), Skovridergårdens bålplads (8), Sønderskov (11) eller Skibelund (13). Alle steder har bålplads. Hvis man er en familie med børn er især Skibelund velegnet – her er der mange borde, bænke og toilet. Skovridergårdens bålplads egner sig for lejrskoler og større grupper.

Mere om brug af bålpladser

 

Værsgo at plukke bær og svampe

Brombær vokser mange steder i Stenderup-skovene, og du må gerne plukke til eget forbrug. Det samme gælder plukning af svampe, hvor der er mange spiselige svampe som Karl Johan, almindelig kantarel, stor trompetsvamp og mange flere.

Læs mere om svampe

 Se hvad andre har fundet i Stenderup-skovene på svampeatlas.dk

Overnatning

Naturstyrelsen byder på flere overnatningsmuligheder i naturen. De bedste faciliteter med shelters finder man i Midtskov ved skovridergården (8 på kortet), hvor der endda er bålhytte kombineret med shelters. Shelters er åbne, primitive træhytter, der giver læ, et fast underlag og tag over hovedet. Alle er velkomne, og det er muligt at reservere.

Reserver shelterplads i Stenderup Midtskov

Også i Skibelund er der gode shelters. Her er de delt i tre mindre shelters – alle med havudsigt. Alle er velkomne, og det er muligt at reservere.

Reserver shelterplads

Desuden er der en primitiv teltplads i Nørreskov ved Paradis-bugten og i Sønderskov ved Favnetræspladsen.

Fri teltning

Hele Nørreskov og Midtskov er udlagt som område med "fri teltning". Det betyder, at du kan slå et telt op til max tre personer i én nat på samme sted. Teltet skal være uden for synsvidde fra beboelser og biveje.

Der er flere regler for fri teltning, som du kan læse her

Book en aktivitet

Stenderup-skovene er åben for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse under Book i naturen mindst 14 dage før arrangementet.

Book i naturen

Se, hvilke aktiviteter der kræver tilladelse