Andre sjældne arter som klit-natlys, nikkende kobjælde, hvidgrå draba, skov-hullæbe, månerude og klit-kambunke kan du også være heldig at se.
På de kølige, nordvendte dalskråninger i klitplantagens dybe ådale finder du masser af mosser, bregner og padderokker. Og på de kalk- og næringsrige grønsværklitter og klitenge neden for den gamle kystskrænt kan du finde arterne leverurt, kær-fladstjerne, knude-firling, alm. skjolddrager, sump-hullæbe, kødfarvet gøgeurt, vendsyssel-gøgeurt, strandtusindgylden og flere arter af ensian og øjentrøst.
Har du lyst til at få et spiseligt minde med hjem fra gåturen i Tornby Klitplantage, har du mange muligheder:
Korbær
Korbærret ligner et brombær, men smager af mindre og er mindre sødt. Busken, som man også nemt kommer til at forveksle med brombærbuske, når det ikke er bærsæson, har spinklere stængler med færre torne. Du kan plukke korbær og bruge dem, nøjagtig som du bruger brombær.
Havtorn
Du kan finde havtorn flere steder i Tornby Klitplantage. Det Nye Nordiske Køkken har gjort havtorn moderne, men lokalt har frugterne gennem mange år været brugt til blandt andet snaps.
Havtornbusken kan være både høj og opret og lav og krybende. Det er hunplanten, som producerer de mange gul-orange kødfulde frugter, som du er velkommen til at plukke af til eget forbrug. De er modne fra september-oktober, og du kan bruge dem både til syltetøj, likør, juice – og desuden sæbe og fugtighedscreme.
Ene
Enebærbusken er den busk, som vi går om til juletræsfesten. Foruden den egenskab, er nålebusken smuk at kigge på og giver en mængde bær, som kan tørres og bruges som krydderi til middagsretter eller ølbrygning.
Slåen
Slåens bær og blade kan begge bruges til snaps og bjesk. Her i Tornby Klitplantage finder du et vældig stort slåenkrat.
Hyld
Hyldebærbusken findes over hele landet. Men det gør den ikke mindre attraktiv, hvis du vil samle bær til saft. De smukke mørkviolette bær i klaser er meget velegnede til suppe og drikke. Du kan også plukke blomsterne og lave saft på dem.
Læs mere om alle planterne i artsleksikonet