Året rundt i True Skov

Her kan du få et indblik i, hvornår det er bedst at se råvildt og ræve samt fugle som tårnfalke, musvåger og løvsangere. 

Forår

Man kan se råvildt året rundt, men det tidlige forår er et godt tidspunkt at se råvildtet på. I vandhullerne samles frøer og tudser til det store parringsspil. Hvis man går forsigtigt, kan man høre de butsnudede frøers knurren og tudsernes kork i begyndelsen af april. Senere kan man finde haletudserne i dammene.

På denne tid topper fuglesangen. Prøv at gå ud regelmæssigt og lyt. I begyndelsen er det kun standfugle som musvit, bogfinke og solsort, der synger, men lidt efter lidt kommer trækfugle som sangdrossel, gransanger og løvsanger retur fra syden for at yngle i den lyse danske sommer. Hvid vipstjert ses omkring dammene og bækken i både forår og sommer.

Alle urter spirer, så det er den bedste årstid, hvis man vil samle spiselige urter.  De er friske og de smager godt. I True Skov er der stor nælde, men også almindelig syre til suppe, fladstjerne og tusindfryd til salatskåle samt tidsler og gederams til ”asparges”. 

Sommer

Det er årstiden for at se rævehvalpe, egern og harer. – Baldrian blomstrer i juni-juli, men det er roden, der har interesseret mange i århundreder. Den er blevet brugt mod fx irriteret tyktarm og kramper, men i dag fås den i pilleform i håndkøb som beroligende middel. I samme boldgade er pil, hvis bark bruges i smertestillende midler. Nogle peger på, at denne naturmedicin er god mod kroniske smerter.

Efterår

Der er stadig fine chancer for at se råvildt, ræve, egern og harer. Ungerne er nu store, de er nysgerrige og alene det at der nu er flere dyr gør det nemmere at opleve end andre årstider. Skovbunden kan vrimle med små frøer og tudser, der har forvandlet sig fra haletudser og forladt dammene.

Slåen er modne og kan plukkes på dette tidspunkt, men skal i så fald en tur i fryseren, inden de ryger i snapsen. Ellers er de for bitre. Ideelt set venter man derfor med at plukke frugterne til efter den første nattefrost, hvor de er sødere.

Flere steder i skoven kan der også plukkes bær og frugt. Især hyldebær giver en dejlig saft. På nedfaldsæbler kan man ofte opleve sommerfugle som admiral og påfugleøje siddende og suge af de overmodne frugter side om side med hvepse og svirrefluer.

I skovbrynene er nødderne ved at brunes. De kan gemmes i en sok udendørs under tagudhænget indtil jul, hvis ellers man kommer før egern og mus. Ved dammene ses hyppigt ænder og svaner, eller en langbenet hejre letter med et dybt ”ræb”.

Vinter

Vintermånedernes dyreudbud kan minde om efterårets: Her er råvildt, ræve og harer. Løvskoven er atter gennemsigtig, og det gør det lettere at se dyrene. Der kan også opleves flokke af trækfugle nordfra som fx sjaggere, der sidder i røn, tjørn og andre bærbuske. Der er blandede flokke af kvækerfinker og bogfinker på jagt efter bog i bøgeskoven.