Efterår
Høsttid er også i skoven for folk og fæ. Der er endnu ganske mange blomster, og sommerfugle flyver stadig på dage, hvor solen skinner. Hvis bøgen har blomstret i år, begynder det nu at drysse med bog. Alle elsker bog, når de er der, ædes de af rådyr, mus, egern, duer, skovskader, bogfinker og mange flere.
Bær kan stadig plukkes. Tranebær er faktisk først klar til plukning nu, og de skal findes i de fattige moseområder. Der vil stadig kunne findes tyttebær i lysninger i skovene. Ellers starter svampesæsonen for alvor nu. Naturstyrelsen medarbejdere plejer at plukke bunker af tragtkantareller, rørhatte, skørhatte, og alle er velkommen i konkurrencen om at komme først til de gode steder. Men pas på, flere steder i skoven er der både skønfodet rørhat og galderørhat. De er ikke giftige, men de smager afskyeligt. En enkelt i maden, og man må smide det hele ud.
I efteråret kan man også være heldig at høre brunstkald fra både krondyr og dådyr. Kommer man i skumringen, kan man også være heldig at høre et dybt ”BUuuu”. Det er den store hornugles kald, og den yngler regelmæssigt i skovene.
På en dag med let nordvestlig vind, er det godt at besøge Velling Kalv. Ikke på grund af udsigten (den er altid god), men fordi der dannes lette, opadgående vinde langs skovkanten. Dem benytter musvåge, hvepsevåge, duehøg og ravn som transportbånd, og man kan så opleve de store fugle komme svævende langs skovbrynet.
Sent på efteråret falder bladene, og skoven bliver gennemsigtig. Det er som manna fra himlen, der drysser ned i hovedet på svampe, regnorme, tusindben og alle de andre små skabninger, der lever af døde blade.