Planter
En af de sjældne naturoplevelser i Danmark får man ved synet af de ældgamle bøgetræer, der bedst ses omkring Velling Kalv i den vestlige del af Velling Skov (2 på kortet). Formentlig har der altid været skov her, fordi det har været umuligt for bønderne at opdyrke jorden på de stejle skråninger. Skovhugst og græsning har fundet sted, men ellers har bøgetræerne stort set fået lov at leve deres eget liv. Det liv lakker nu mod enden, og derfor kan man opleve et helt specielt skovbillede med væltede bøgestammer og krogede træer med flere stammer. Enkelte steder i skoven kan man endda finde småbladet lind, som er en rest af den oprindelige meget blandede løvskov. Blandt de unge træer er ikke kun bøg, men også birk, ær (ahorn), eg, røn og kristtorn.
Flere steder ses der tætte bevoksninger af grantræer, der kiler sig ind gennem bøgeskoven. Når grantræerne er udvoksede, vil de blive fældet, og derpå får området lov at springe i skov, så der med tiden skabes et stort, sammenhængende område med urørt skov. Altså en næsten urskovsagtig skov, hvor døde og væltede træer får lov at blive liggende og dermed bidrager til et rigere dyre- og planteliv.
Under trækronerne er skovbunden forholdsvis fattig på plantearter. I det sandede morlag vokser græsarten bølget bunke, og hist og her vil man kunne finde majblomst, skovsyre, stor frytle, skovstjerne, blåbær og et sted endda ramsløg, som ellers er meget sjælden på disse kanter.