Nåletræer trives i den østlige ende af skoven
Det meste af Vrangeskov ligger på skråninger ned mod Haraldsted Sø. I den østlige del af skoven er terrænet fladere. Her vokser primært nåletræer som rødgran, douglasgran, nordmannsgran og sitkagran. Bevoksningen af ahorn syd for Haraldstedvej er plantet efter et voldsomt stormfald i 1967.
Sjældne træer plantet som forsøg
I skoven nærmest det gamle traktørsted kan du se et udvalg af træer, man normalt ikke støder på i danske skove. Gennem tiden har skiftende skovfogeder forsøgt sig med at plante alle mulige træarter for at se, hvordan de klarede sig. Det gælder bl.a. ægte kastanje, tulipantræ og en art af hickory. Den sidste er kendt for sit slidstærke og elastiske ved, som bl.a. bruges til kosteskafter og håndtag.
Padderokker er levende fortidslevn
Padderokker er planterigets dinosaurer, og i Vrangeskov kan du møde flere arter. Den mest imponerende er elfenbens-padderok, som er ret sjælden i Østdanmark. Den vokser tæt ved søbredden og kan blive op til 1,5 meter høj. Samme sted kan du finde en anden sjældenhed, læge-stenfrø. Plantens navn fortæller, at den engang har været brugt som lægemiddel. Man mente, den kunne kurere nyre- og blæresten, fordi dens små perlelignende frugter kan ligne nyresten.
Link til Miljøstyrelsens artsleksikon
Læs mere på www.fugleognatur.dk