Hjortevildt og opbrækning
Turbeskrivelse som PDF-fil
Målgruppe:
6.-9. klasse (Minimum 6 – max 28 elever. Minimum 1 lærer)
Fag:
Natur & Teknik, Biologi, Hjemkundskab
Periode:
November – tirsdag og torsdag på udvalgte datoer
Varighed:
Kl. 9 – 12, eller efter særlig aftale
Beskrivelse:
Vi starter med en introduktion til de skandinaviske hjortearter og kommer ind på deres specielle tilpasningsstrategier. Vi snakker om jagt og jagtvåben og kigger på forskellige former for ammunition. Vi går på sporjagt efter hjorte og har kikkerten med hvis vi skulle være heldige at se, de levende dyr. Vi afventer besked fra skytten og går ud til stedet hvor hjorten er skudt. Vi ser nærmere på hjorten, dens sanser og fysiologiske tilpasninger. Herefter ”brækker” vi hjorten og kigger nærmere på dens fordøjelsessystem.
Vigtigt at vide:
Da jagten på hjorten foregår på selve dagen, kan vi ikke garantere at der bliver leveret en hjort. I tilfælde af at vi ikke får leveret en hjort, ”nøjes” vi med at se på de levende dyr i Dyrehaven.
Hvor:
Naturskolen Nørskovgård, Nørskovgårdvej 24, Haderslev
Medbring:
Mad og drikke, tøj og sko efter vejret, papir og blyant, gerne kamera.
Forberedelse:
Tal om hvad det er der skal ske på turen. For nogle elever er en ”opbrækning” helt naturligt, mens det for andre er en meget grænseoverskridende oplevelse. Giv evt. besked til forældrene forud for turen. Lån og læs i hæftet ”Hjorte på nært hold” af John Larsson, udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Københavns kommunale skolevæsen, 1989.
Forslag til videre arbejde:
Menneskets/dyrs anatomi og fysiologi, tilpasninger, naturpleje, tema om jagt og etik - liv og død.
Lærerens rolle:
Læreren er ansvarlig for at forberede eleverne fagligt og mentalt til turen, samt ansvarlig for at integrere arrangementet i undervisningen på hjemskolen.
Under besøget er læreren ansvarlig for det sociale miljø i klassen, og Naturskolen forventer at læreren deltager i praktisk og pædagogisk arbejde, sammen med naturvejlederen.