Hvad må jeg samle til privat brug i naturen?

Naturstyrelsens skov- og naturområder er et skatkammer af farverige bær, kviste, kogler og blødt mos, som man kvit og frit kan tage med hjem.

Man må kun indsamle i begrænset omfang til eget brug. Den vigtigste tommelfingerregel for det på Naturstyrelsens områder er:

Du må tage til eget brug - omkring en posefuld - så er der også noget til den næste naturgæst.

Du kan kende statens arealer på de røde pæle med Naturstyrelsens logo på.

I private skove gælder andre regler.

Det må du samle

Træ, grene, kviste og blomster

Du kan være heldig at finde et stykke bark eller træ, der kan bruges som bund til en dekoration. Du må gerne samle småkviste fra jorden i begrænset omfang til privat brug. Du må dog ikke samle grangrene i områder, hvorfra der sælges pyntegrønt. Selv om grangrenene måske ligner rester uden værdi, er der mange steder, hvor pyntegrønt sælges til sankere.

Bøgetræets frugtkapsler "bogholdere" og egetræets "agernpiber" samt deres frugter må også samles, når de ligger på jorden.

Både levende blomster og vinterstandere må du også plukke.

Kogler

Du må samle kogler på jorden, men ikke plukke af træerne. De kogler, der stadig hænger på træerne, er fulde af frø, og det kan være en handelsvare.

Hvis du tager koglerne med hjem og lader dem ligge varmt og tørt, bliver de endnu flottere. Så åbner skællene sig nemlig. Har koglen ligget længe i skovbunden, kan dette dog allerede være sket ad naturens vej.

På nogle ædelgraner kan man se store flotte kogler, der står ovenpå grenene. Men det er ikke besværet værd at plukke dem. Ædelgrankogler har nemlig den kedelige egenskab, at de falder fra hinanden skæl for skæl, når de modnes. Tilbage bliver kun en bunke løse skæl og en brun vissen pind.

Svampe

Du må indsamle alle svampe, men pas på, at du ikke indsamler giftige svampe.

Flere tips til svampejagten.

Mos

Lav og mos kan med fordel samles allerede fra om efteråret. Det holder sig fint i tørret tilstand. Fra naturens hånd er de faktisk beregnet på at tørre ud og overleve udtørringen for så at vokse videre, når der igen kommer regn.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside 

Gevir og kastestænger

Hvis du finder en kastestang, kan du frit indsamle den til eget brug – med mindre det er i en af styrelsens dyrehaver: Jægersborg Dyrehave, Haderslev Dyrehave, Slotved Dyrehave og Enehøje.

Læs mere om Jægersborg Hegn og Dyrehave

Læs mere om Haderslev Dyrehave

Læs mere om Slotved Skov

Læs mere om Enehøje og Nakskov Fjord

Læs mere om reglerne for gevir og kastestænger her