Opdateret: 8600 mink sluppet løs fra nordjysk minkfarm

26-08-2008

OPDATERET VERSION: I nat omkring kl. 4.00 har ukendte gerningsmænd lukket op imod 8600 mink ud fra en minkfarm ved Kvissel, nord for Frederikshavn. Det er endnu ikke afklaret, hvem der står bag udslippet, oplyser politiet.

OPDATERET VERSION KL: 15.32

I nat omkring kl. 4.00 har ukendte gerningsmænd lukket op imod 8600 mink ud fra en minkfarm ved Kvissel, nord for Frederikshavn. Det er endnu ikke afklaret, hvem der står bag udslippet, oplyser politiet.

Størstedelen af minkene er nu enten skudt eller aflivet, men der er endnu ikke et samlet overblik over, hvor mange dyr, der fortsat er på fri fod.

"Det har været imponerende at se den opbakning og aktivitet, som der har været herude bl.a. fra Danska Pelsavlerforening, naboer og jægere" siger naturvejleder Peter Have fra Naturstyrelsen – Vendsyssel.

Der har dagen igennem været ca. 150 frivillige, som har hjulpet med indfangningen og aflivningen. Ind til videre er planen, at indsatsen vil fortsætte ind til 1. time efter solnedgang i aften. Til indfangning af minkene bliver brugt både fælder, net og handsker.

"Det er en katastrofe, at de er blevet lukket ud, da de er til skade for både sig selv og naturen Mink udgør på flere områder en trussel for den danske natur, og står på vores liste over såkaldte invasive arter, der skal bekæmpes. Bl.a. kan minkene være årsag til, at fuglearter, som skal beskyttes, ikke kan få unger på vingerne,” forklarer Peter Have.

I 2007 satte Skov- og Naturtyrselsen gang i en kampagne, der har til formål at begrænse antallet af mink, der lever i naturen.

"Udslippet af så mange mink på et lille område kan have store konsekvenser for den omkringværende natur, da mink er et meget grådigt rovdyr. Disse udslip sker heldigvis ikke så ofte, men det er bemærkelsesværdigt, at vi har haft to indenfor det sidste år," fortæller forstfuldmægtig Dorthe Flindt-Egebak, der er koordinator på Naturstyrelsens mink-kampagne.
Dansk Pelsavlerforening har stillet omkring 100 fælder op i området. Samtidig udlåner Naturstyrelsen gerne fælder til indfangning. Naturstyrelsen – Vendsyssel kan kontaktes på tlf: 98 44 19 11.